друкувати


Вчені: трохи алкоголю при вагітності не зашкодить

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-22 11:30:55

Жінки, що готуються стати матерями, можуть дозволити собі випити трохи алкоголю, без шкоди для майбутньої дитини. Пара келихів вина на тиждень не позначаться на розумовому або психологічному розвитку маляти.

Хоча офіційні інструкції закликають уникати вживання спиртного під час вагітності, проведені раніше дослідження вже показали, що в невеликих кількостях воно не чинить негативного впливу. Нові ж дані виявили зовсім неочікувану статистику: діти, чиї матері під час виношування трохи пили, згодом демонстрували вищі показники в навчанні і поведінці, йдеться в статті, опублікованій в Міжнародному журналі акушерства та гінекології (BJOG).

У ній представлені результати дослідження, проведеного британськими експертами з Університетського коледжу Лондона. Вони вивчили дані майже 11 тисяч дітей, що народилися з 2000 по 2002 рік. У період вагітності більшість їх матерів (близько 57%) утримувалися від вживання алкоголю. Ще 23% – інколи дозволяли собі випити трохи спиртного.

Коли дітям виповнилося по сім років, учені попросили їх батьків і вчителів оцінити їх соціальну та емоційну поведінку, у тому числі схильність до гіперактивності і проблем з концентрацією уваги. Крім того, самих дітей протестували по математиці й читанню, а також перевірили їх просторові навики.

Результати не виявили особливих відмінностей між дітьми, чиї мами пили алкоголь і тими, хто утримувався. Учені навіть відзначили, що хлопчики, які народилися у матерів-випивох, мали менше поведінкових проблем, вищий рівень просторових навиків і краще читали.

Джерело: Освітній портал