друкувати


У музеї народного мистецтва відкрили виставку яворівської іграшки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-19 04:15:19

Напередодні Великодня в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського, що знаходиться в Коломиї відкрили унікальну виставку яворівської іграшки вже всесвітньовідомих майстрів цього виду мистецтва Оксани Когут та Остапа Сойка. Цією кропіткою справою займаються майстри не так вже й довго, але переконують, що екологічно чисті та розмальовані у яскраві природні кольори іграшки позитивно впливають на психіку дітей та сприяють розвитку дрібної моторики у малюків. Також іграшки з натурального дерева є набагато міцнішими за аналогічні пластмасові, закордонного виробництва.

Прості та зрозумілі форми, яскраві кольори яворівських іграшок, створені на основі давніх зразків створюють неабияку конкуренцію пластмасовим закордонним забавкам. До такої роботи митці прийшли від відчаю, що яворівська іграшка зникає з пам’яті, а робити не вигідну, на думку творців сувенірної продукції, справу, у рідному селі ніхто не брався. Довго по крупинці збирали зразки іграшок та ретельно вивчали розпис.
"400 років тому є перша згадка про яворівську іграшку. Тож вона має дуже давню історію. Цих старих іграшок, на жаль, збереглося дуже мало навіть в музейних збірках, бо до колекціонування почали підходити серйозніше вже у ХІХ столітті, тож і не залишилось нам зразків перших забавок", - розповів майстер Остап Сойка.

Яворівська забавка несе в собі традиції багатьох поколінь народних майстрів які впродовж сторіч розвивали в кольорі, формах, образності, символіці та смисловому наповненні яворівські забавки. Також іграшка є важливим елементом виховання дитини.

"Ця виставка є актуальною в сенсі розвитку і продовження традицій народної культури, в сенсі розвитку і повернення до витоків екологічної дитячої забавки, бо маємо великі проблеми коли наші діти народившись в забрудненому екологічному середовищі отримують ще і екологічно брудну і небезпечну для життя забавку іноземного виробництва, масового китайського виробництва", - наголосила директор Національного музею народного побуту Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського Ярослава Ткачук.

В експозиції представлено більше 300 іграшок. Діти в захваті від яскравих цікавих забавок, а хлопчики роздивлялись їх з цікавістю та пішли з музею з думкою самим спробувати зробити щось подібне.

Історики вважають, що нині важливо привернути увагу владних структур до цього первісного виду мистецтва, яке відіграє важливу роль у вихованні дітей. Українська культура має свої унікальні т традиції які у теперішньому часі треба підтримати і дати поштовх до нового життя.

Автор: Оксана ОСТРОВСЬКА, тижневик "Коломийські ВІСТИ"