друкувати


Методика оцінки активів від Фонду держмайна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-19 12:30:12

Фонд державного майна затвердив Методику оцінки активів суб’єктів природних монополій, суб’єктів господарювання на суміжних ринках у сфері комбінованого виробництва електричної та теплової енергії.

Відповідно до цієї Методики, об'єктами оцінки є такі необоротні активи підприємства:

- основні засоби;

- капітальні інвестиції;

- нематеріальні активи.

Підготовчий етап до оцінки активів включає:

- інвентаризацію активів, що проводиться підприємством;

- аналіз використання активів, що проводиться підприємством, і складання переліку активів, які підлягають оцінці, і переліку активів, які не підлягають оцінці;

- ідентифікацію активів, які підлягають оцінці, з їх розподілом на групи за їх функціональним призначенням, що проводиться спільно суб'єктом оціночної діяльності та підприємством.

Для цілей оцінки, що здійснюється відповідно до цієї Методики, на визначену дату інвентаризації активів проводиться повна інвентаризація відповідно до Інструкції, затвердженої наказом Мінфіну від 11.08.1994 р. № 69. Датою інвентаризації є останнє число місяця, у якому підприємством приймається рішення щодо переходу на стимулююче регулювання в межах строків, установлених органом, який здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій, суб'єктів господарювання на суміжних ринках у відповідній сфері.

Під час інвентаризації підприємством проводиться аналіз, за результатами якого складається перелік активів за групами, що підлягають оцінці, і перелік активів, що не підлягають оцінці.

Підставою для проведення оцінки активів відповідно до цієї Методики є договір на проведення оцінки. Відповідно до договору на проведення оцінки, замовником оцінки є підприємство, а виконавцем оцінки - суб'єкт оціночної діяльності, що діє на підставі Закону України "Про оцінку майна, майнових прав і професійну оціночну діяльність в Україні" від 12.07.2001 р. № 2685-III.

Наказ Фонду державного майна України "Про затвердження Методики оцінки активів суб’єктів природних монополій, суб’єктів господарювання на суміжних ринках у сфері комбінованого виробництва електричної та теплової енергії" від 12.03.2013 р. № 293.

Набирає чинності з дня офіційного опублікування.

Станом на 18.04.2013 р. не опублікований

За матеріалами сайтів газети "Про приватних підприємців та єдиний податок" (http://spd-info.com.ua/news/view/1512 ) та бухгалтерського сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" (www.interbuh.com.ua)