друкувати


Чому чиновники приховують свої прізвища?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-18 03:30:52

Не так давно Коломия "прославилась" на всю Україну гучним скандалом навколо пам’ятника Іванові Франкові. Коломийська міжрайонна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом розкрадання бюджетних коштів.

Як йшлося у повідомленні Прокуратури Івано-Франківської області, коломийські чиновники внесли завідомо неправдиві відомості до актів приймання виконаних робіт і завищили вартість робіт. Зокрема в актах йдеться про встановлення кованої огорожі з поручнями із твердолистяних порід, зокрема дуба, а також недорахувалися і стрічкових фундаментів та гранітних плит довкола постаменту.

Нагадую, що акт приймання виконаних робіт - це документ, який ФІКСУЄ ФАКТИЧНЕ ВИКОНАННЯ будівельно-монтажних робіт на об’єкті будівництва та ремонтних робіт, складається й підписується представниками сторін підрядного договору (замовника й підрядника). Можливо, хтось бачив біля пам’ятника огорожу і перила? Як тоді на актах могли поставити підписи виконавець робіт та замовник (міська рада), коли фактично виконання робіт не відбулося?

Ознайомлюючись з актами приймання виконаних робіт, викликало підозру те, що у документах зазначені лише виконавці робіт, а саме В. І. Іванюк, який, як подейкують будівельники, виконує будівельні роботи на будовах теперішнього міського голови, тобто - своя людина очільника Коломиї та В. Ковтуник, Дизайн студія "ПараПлан". Натомість від міської влади є лише підпис без зазначення прізвища та посади особи, яка підписала акт. На наш інформаційний запит хто ж та особа, яка від імені представника розпорядника коштів Коломийської міської ради підписала акт приймання виконаних робіт по об’єкту "Будівництво постаменту пам’ятника І. Франку", відповіді ми так і не отримали.

Але в пошуках правди нас це не зупинило. Не так вже й складно ідентифікувати підпис на документі, особливо якщо це підпис когось з керівників міста. Достатньо трохи помізкувати і трохи попорпатися в документах.

Напевне, головний архітектор міста Юрій Процюк, підписуючи завідомо неправдиві акти приймання виконаних робіт, відчував все ж таки якусь провину за свій вчинок. А те, що на актах підпис саме головного архітектора - сумнівів не викликає. Ми просто порівняли підпис на актах з підписом Юрія Процюка на іншому документі. Ідентичність показова. Саме такі нюанси і пояснюють, чому людина з далекого Львова, за словами своїх колег, непоганий архітектор погодився працювати в Коломиї на заробітну плату приблизно 1500 гривень та ще й своїм коштом орендувати житло... Якщо спробували вкрасти більш ніж сто тисяч гривень з благородної справи, то що ж думати про інші роботи, які проводяться в місті, де оперують цифрами набагато більшими, ніж мільйон гривень...

І не дивно, що після таких зухвалих дій громада не довіряє теперішній міській владі...

Автор: Ігор ГАНУЩАК, тижневик “Коломийські ВІСТИ”