друкувати


Учені запропонували отримувати їжу з деревини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-17 03:30:50

Біоінженери розробили технологію отримання харчового крохмалю з деревної целюлози в промислових масштабах. Методика переробки целюлози описана в статті, яка опублікована в PNAS.

Для отримання крохмалю в промислових масштабах автори пропонують використовувати відходи деревообробних виробництв. Згідно з результатами дослідження, з 200 кілограмів целюлози можливо отримуватиме до 20 кілограмів крохмалю, який забезпечить людину вуглеводами на 80 днів. Вартість такого перетворення в поточних цінах складе мільйон доларів.

У той же час, учені припускають, що подальші дослідження дозволять спростити і здешевити процедуру, знизивши вартість отримання крохмалю до 50 центів на людину на день. За наявності 100 мільярдів тонн целюлози щороку, автори статті вважають за можливе отримувати до 4,5 мільярдів тонн крохмалю, що удвічі перевищить світове виробництво зернових і забезпечить їжею до 30 відсотків населення, яке населятиме планету до 2050 року.

Для отримання крохмалю з целюлози учені використовують два набори ферментів, які виробляють генетично модифіковані бактерії. Перша група ферментів розкладає целюлозу на пари молекул бета-глюкози (целобіози). Потім другий набір ферментів перетворить отримане з'єднання на амілозу - один з полісахаридів крохмалю, що складається з ланцюжків альфа-глюкози.

У результаті процесу виходить солодкувата крохмальна субстанція. Не дивлячись на те, що лише третина целюлози цілком переробляється в амілозу, відходом перетворення є звичайна глюкоза. Її, за задумом вчених, можна використовувати для виготовлення біопалива.

Запропонований метод може стати альтернативою сучасним способам отримання біопалива, які використовують кукурудзу і цукровий очерет в чистому вигляді.

Джерело: Освітній портал