друкувати


Горить суха трава

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-17 12:45:17

Щорічно, як настає тепла погода все частіше до пожежно-рятувальної частини м.Коломия надходять повідомлення про загорання сухої трави на полях, господарських угіддях, уздовж транспортних магістралей. Внаслідок горіння сухої трави знищується не тільки рослинність, вогонь руйнує господарські споруди та житлові будинки.

Із встановленням сухої погоди повідомлення про спалювання сухої трави зазвичай, як показує практика, частішають. Знищуючи рослинність, завдається непоправима шкода продуктами горіння довкіллю, горе-господарі саме в такий спосіб намагаються навести лад на присадибних ділянках, на полях. Іноді для виникнення пожежі достатньо навіть непогашеного недопалка, недбало кинутого на узбіччя. Локалізувати загорання та погасити пожежу сухої трави на відкритих територіях, як зазначають рятувальники, не просто, оскільки швидкість поширення вогню - висока, особливо у суху, вітряну погоду. Тому людям варто замислитись на скільки небезпечним може стати розведене під час відпочинку на галявині багаття чи неконтрольоване спалювання сухої трави та сміття, особливо у осінній пожежонебезпечний період.

Спалюючи суху траву, більшість громадян не усвідомлюють того, що чинять протизаконно. Частина перша статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за самовільне спалювання рослинності або її залишків, опалого листя у парках, скверах, інших зелених насадженнях без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу.

Щоб запобігти виникненню випадків пожеж Коломийський відділ Держтехногенбезпеки звертається до всіх мешканців Коломийського району і м. Коломия з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки в побуті та під час відпочинку, бути обережними, не наражати на небезпеку себе та оточуючих.