друкувати


Установлення та припинення дії "зеленого" тарифу відбуватиметься за новим порядком

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-17 12:30:24

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, своєю постановою виклала в новій редакції Порядок встановлення, перегляду та припинення дії "зеленого" тарифу для суб'єктів господарської діяльності.

Згаданий Порядок поширюється на суб'єктів господарювання, які отримали ліцензію на право провадження госпдіяльності з виробництва електричної енергії та/або ліцензію на право провадження госпдіяльності з комбінованого виробництва теплової й електричної енергії в установленому законодавством порядку, які виробляють електричну енергію з використанням альтернативних джерел енергії (крім доменного та коксівного газів, а з використанням гідроенергії - вироблену лише мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями), за умови виконання вимог щодо місцевої складової, передбачених Законом України "Про електроенергетику" від 16.10.1997 р. № 575/97-ВР (далі - Закон № 575).

Зокрема, передбачено, що "зелений" тариф установлюється на електричну енергію, вироблену на об'єктах електроенергетики, у тому числі на введених в експлуатацію чергах будівництва електричних станцій (пускових комплексах), з альтернативних джерел енергії (крім доменного та коксівного газів, а з використанням гідроенергії - вироблену лише мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями), і діє до 01.01.2030 р.

"Зелений" тариф установлюється для кожного суб'єкта господарювання, який виробляє електричну енергію з альтернативних джерел енергії, за кожним видом альтернативної енергії та для кожного об'єкта електроенергетики (або для кожної черги будівництва електростанції (пускового комплексу)).

Крім того, визначено, що фіксований мінімальний розмір "зеленого" тарифу для суб'єктів господарювання встановлюється шляхом перерахування в євро "зеленого" тарифу, розрахованого згідно із Законом № 575, станом на 01.01.2009 р. за офіційним валютним курсом НБУ на зазначену дату.

Постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики "Про внесення змін до Порядку встановлення, перегляду та припинення дії "зеленого" тарифу для суб'єктів господарської діяльності" від 14.03.2013 р. № 251.

Набирає чинності з дня офіційного опублікування, крім деяких норм, що набирають чинності з 01.07.2013 р.

Станом на 16.04.2013 р. не опублікована

За матеріалами сайтів газети "Про приватних підприємців та єдиний податок" (http://spd-info.com.ua/news/view/1483) та бухгалтерського сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" (www.interbuh.com.ua)