друкувати


Добре насіння - основа врожаю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-16 02:30:51

Раптове повернення зими в середині березня загальмувало хід весняних польових робіт, які вже подекуди розпочали у хлібних районах області найбільш ділові господарі. Але все ж вдалося підживити 20 відсотків озимих зернових та майже третину ріпаку.

І цей процес відновиться, щойно дозволять погодні умови. Проте головна кампанія весни - посівна. І якщо на порозі сівби ярини сільгосппідприємства забезпечені насінням на 102 відсотки, то в особистих селянських господарствах накопичення посівного й посадкового матеріалу ще триває. Причому йдеться не про будь-яке насіння тих чи інших культур, а якомога кращих сортів і вищої репродукції. Адже щоби отримати гарні врожаї, потрібно, як націлює хліборобів аграрна наука, заробляти в ррунт елітне насіння. Та чи достатньо в районах посівного матеріалу саме такого гатунку?

- На виробництві оригінального елітного насіннєвого матеріалу спеціалізуються Городенківська сортостанція (с. Котиківка) та приватне фермерське господарство "Поточище" в однойменному селі названого району, - розповідає директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Іван АНДРІЇШИН. - Прикарпатська дослідна станція, розташована в обласному центрі, і її Коломийський відділ у с. П’ядиках, а ще - сільськогосподарський обслуговуючий кооператив "Агроторговий дім "Івано-Франківськ-насіння" в Тисмениці й ТзОВ "Сортове насіння" в Івано-Франківську. Це базові насінницькі структури, де можна придбати насіння всіх культур.

- іване Петровичу, оскільки з проханням повідомити, де можна придбати доброякісне насіння, до "Галичини" звертаються читачі з різних місцевостей, а цікавить це питання, безумовно, кожного, хто обробляє чи то паї, чи лише дачні ділянки, доцільно б назвати для прикладу таких продавців в усіх районах.

- Узагалі, окрім названих підприємств, на Прикарпатті діє понад 230 спеціалізованих об’єктів з реалізації посівного й посадкового матеріалу - від юридичних осіб до фізичних, приватних підприємців (ПП). Завдяки цьому насіння можна придбати фактично в кожному районі. А найбільше таких торгових точок на Долинщині, Калущині, Снятинщині. Скажімо, на ринку в Богородчанах насіння можна купити в ПП Воронича, а у Верховині - в ПП Дячук. У Галицькому районі - в крамниці "Басма" в райцентрі, в "Агромагазині" в с. Бовшеві. Також Городенківська цукроварня реалізує насіння цукрових буряків в усіх бурякосійних районах області. В Долині можна знайти все необхідне в магазинах "Колібріс" і "1000 дрібниць".

На Калущині ж, наприклад, є низка невеликих господарств і ПП, які спеціалізуються на виробництві посівного матеріалу окремих культур. Скажімо, насіннєву картоплю можна придбати у фермерському господарстві (ФГ) "Овен" (с. Завадка), насіння овочів - у ПП Кравчука (с. Голинь), насіння вівса виробляють у ФГ Мельника, а кормових буряків і багаторічних трав продукує ПП Микитин. У Коломиї шукайте потрібний матеріал у магазинах "Насіння" й "Дім. Сад", у Гвіздці - у крамниці "Будівельник", у Надвірні - у спеціалізованій крамничці центрального ринку в райцентрі та в кооперативі "Гомін Карпат", в Рогатині - у крамниці Клубу органічного землеробства на ринковій площі, в магазині "Агроцентр" фірми "Галнафтохім", у Рожнятові - в "Агроаптеці" та "Ветаптеці", в магазинах "Овочеві культури", "Дім, сад, город", у Снятині - в магазині "Все для дому, саду й городу" на ринку, в "Агроаптеці" та крамниці "Насіння", в ПП Шевчука (с. Видинів), в ПП Щур (с. Джурів).

У Тисмениці ж, окрім згадуваного підприємства, насіння овочевих реалізує також ПП Фицик. У Тлумачі цим займається ПП Бондарук. А в Івано-Франківську, крім названих об’єктів, насіння запитуйте і в мережі "Агролюксу", в ПП Гасюка тощо. Варто додати, що в більшості з перелічених вище випадків можна придбати не лише насіння, а й мінеральні добрива, засоби захисту рослин. Що ж до контролю за якістю самого насіннєвого й посадкового матеріалу, то це питання цілковито в компетенції недавно створеної Державної сільськогосподарської інспекції.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА