друкувати


Знайшли піраміду віком 4 тисячі років на дні біблійного озера

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-12 04:30:32

Легендарне Генісаретське озеро в Ізраїлі, в якому, згідно з Євангелієм, рибним промислом займалися ще апостоли Петро та Андрій, підкинуло вченим чергову загадку.

На дні озера, відомого також як Галілейське море, була знайдена гігантська кам'яна конструкція, яка могла бути створена людьми близько чотирьох тисяч років тому.

Про це йдеться в доповіді, опублікованій в журналі International Journal of Nautical Archaeology.

Таємнича структура складена з базальтових блоків і каменів масою 60 тисяч тонн. Конструкція діаметром 70 метрів і висотою 10 метрів має конічну форму.

Судячи з форми структури, вона навряд чи має природне походження. Швидше за все, вона була створена людиною", - наводить уривок з доповіді Live S"cience.

При цьому в дослідженні також стверджується, що вперше брилу помітили ще влітку 2003 року. Тоді її досліджувала група дайверів, але ніяких ознак того, що камені попередньо були оброблені, їм виявити не вдалося.

За словами експертів, зовні піраміда нагадує монумент, який зводили на місці поховання. Вчені не виключають, що він був встановлений тоді, коли озера ще не було, тобто на суші.

"Тим не менше, ми не впевнені, що ця конструкція мала саме таке призначення", - йдеться в доповіді.

Вік піраміди може досягати 4 тисяч років, пояснив археолог Іцхак Паз з Ізраїльського управління старожитностей. Попередній висновок був зроблений на основі того, що знайдені неподалік мегалітичні споруди відносяться саме до цього періоду.

"Якщо конструкція дійсно була побудована в цю епоху, це буде означати, що вона є північною частиною комплексу стародавнього міста Бет-Йерах. Вона допоможе нам дізнатися про нього щось нове", - сказав Паз.

Джерело: ТСН