друкувати


Коломийська ОДПІ: про особливості адміністрування податку на прибуток у 2013 році

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-12 09:30:44

З 1 січня 2013 року змінено механізм декларування та сплату платниками податку на прибуток своїх податкових зобов'язань, а саме звітні податкові періоди та порядок сплати податкових платежів по прибутку залежатимуть від фінансового стану платника за попередній або поточний звітні роки. Змінено і ставку податку на прибуток, яка становить - 19 %.

Отже, починаючи з цього року платники податку на прибуток, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування за останній річний звітний податковий період перевищують 10 млн. грн. сплачують щомісяця авансовий внесок. Розмір авансового внеску становить не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.

Платники податку на прибуток, у яких доходи, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування за 2012 рік ( рядок 01 річної декларації) не перевищують 10 мільйонів гривень, та неприбуткові установи сплачуватимуть податок на прибуток на підставі податкової декларації, яку будуть подавати до органів державної податкової служби за звітний (податковий) рік. Розрахунки з бюджетом з податку на прибуток будуть проводитися теж раз у рік, на підставі річної декларації, без сплати авансових внесків по податку на прибуток протягом звітного року.

Ті платники податку, які утворяться після 1 січня 2013 року також будуть сплачувати податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році без сплати авансових внесків.

Платник податку, який за підсумками 2012 року не отримав прибутку або отримав збиток, та не має базового показника для визначення авансових внесків у 2013 році, такі платежі не сплачуватиме. Але якщо за підсумками першого кварталу 2013 року такий платник отримує прибуток, то він має подати податкову декларацію за перше півріччя 2013 року, три квартали звітного (податкового) року та за рік для нарахування та сплати податкових зобов'язань.

Зауважимо, що державні, комунальні підприємства, та їх об‘єднання подають до органів державної податкової служби Розрахунок частини чистого прибутку (доходу) разом з фінансовою звітністю, складеною відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, без змін.

Звіт про суми податкових пільг подається до податкової інспекції без змін, терміни подання даної звітності не переносяться.

Джерело: Сектор взаємодії зі ЗМІ та громадськістю Коломийської ОДПІ