друкувати


Як на Прикарпатті реформують швидку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-11 03:30:39

Сьогодні в департаменті охорони здоров’я відбулася прес-конференція щодо реформування системи екстреної та швидкої медичної допомоги в області.

Як зазначив директор департаменту Роман Мельник, саме реформування системи швидкої визначено пріоритетним напрямком розвитку медичної допомоги області на 2013 рік.

Чого хочуть досягнути? Перше завдання, яке ставлять перед собою, - це доїзд машин за 10 хвилин по місту і за 20 - по сільській місцевості. "Дехто скептично ставиться до цієї цифри при стані наших доріг і так далі, - зазначив Мельник. - Але я вважаю, що це цілком нормально, що ми ставимо перед собою таку планку. Звісно, наша область має свої особливості - біля 30% населених пунктів знаходиться у гірській місцевості. І говорити, що там буде доїзд саме в таких межах, думаю, що, мабуть, ні. Але ставити собі за мету ми повинні". Нині ж в області, цей показник виконується на 82% - по селах, і на 92% - по містах.

При реформування швидкої стоїть завдання - відійти від того територіального принципу, яким до цього часу користувалася швидка, тобто коли машина з одного району не їде до хворого в іншому районі.

І третє завдання - підвищення якості надання допомоги, удосконалення матеріальної бази.

Що вже зроблено. Створено обласний центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, призначений керівник - Володимир Похмурський. Районними радами передані у власність громади області майно і автомобілі швидких. "Є, звісно, проблеми, - визнав Мельник. - А саме з Івано-Франківськом. Місто хоче, аби ми прийняли їхню швидку, як окрему юридичну особу, ми категорично проти. На одній території - дві юридичні особи, тут не треба бути великим математиком, аби порахувати, якщо буде дві юридичні особи, то має бути два директора, два бухгалтера, два кадровики і так далі. Тобто ми збільшуємо штат на 200 чоловік, ми проти цього, аби дублювати функції і витрачати кошти. Може, тут грає роль такий український менталітет, а, може, заберемо назад, а це все ж таки наше".

Звісно, на всю реформу потрібні величезні кошти. Як каже Мельник, згідно з постановами уряду, на екстрену медичну допомогу мало б іти 10% бюджету медицини. Нині цей бюджет 1 300 млн., тобто мало б піти біля 130 млн. Але виділено, які минуло року, суму у 73 млн. На наступний рік будуть закладати саме ті 10%.

"Нині питанням №1 стоїть придбання автомобілів, - запевнив директор департаменту. - В області немає хороших реанімобілів. Для екстреної допомоги нам треба буквально 16 саме реанімобілів. Ми би були дуже задоволені якби мали 8, практично таких автомобілів ми маємо один, може, два. Я думаю, що ми за власні сили до кінця року візьмемо 3. Решту будемо чекати на кроки уряду".

Джерело: Газета «Репортер»