друкувати


На Прикарпатті діє пілотний проект по здешевленню ліків від гіпертонії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-10 01:30:18

На сьогоднішній день Прикарпаття є пілотною областю по втіленню державної програми із здешевлення ліків для гіпертоніків. Тобто тут запроваджують механізм компенсації громадянам вартості ліків від гіпертонічної хвороби за рахунок державного та місцевих бюджетів.

Уряд запровадив таку програму для того, щоб виділити кошти для закупівлі необхідних медикаментів. Пацієнт може прийти до будь-якої аптеки, державної чи приватної, і отримати медикаменти за значно меншою вартістю. Втілення такого проекту є особливо важливим для Івано-Франківська, адже, за статистикою, 80% населення міста є гіпертоніками. А отже ця хвороба потребує особливої уваги лікарів. Проте, запроваджена програма не набула особливої популярності серед прикарпатців.

Головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк вбачає причину цього, насамперед, у недопрацюванні медиків міста, які мали б розповідати своїм пацієнтам про діючі державні проекти.

"Ми працюємо над тим, щоб налагодити якісну співпрацю між нашими пацієнтами та первинною ланкою медицини. Розповідати людям про пільгові ціни на ліки, мають, в першу чергу, дільничні терапевти та сімейні лікарі. Таку роботу треба вести серед різних верств населення, особливо це стосується людей працездатного віку та пацієнтів похилого віку, які мають користуватися тими пільгами, які є на сьогоднішній день", - каже Тарас Масляк.

Він також звертається до медиків, які безпосередньо впливають на призначення цих препаратів, щоб вони активніше інформували пацієнтів про пільгові ціни на ліки, до різних аптечних установ і фармацевтичних кампаній, які мали б пояснювати жителям міста про існуючу державну програму, і безпосередньо до мешканців міста, які мають знати про свої права.

"Ми проводимо щотижневий моніторинг і перевіряємо, скільки в місті виписано і реалізовано препаратів від гіпертонії, але цього недостатньо. Потрібно докласти максимум зусиль, для того, щоб люди отримували ліки за доступною ціною", - розповідає Тарас Масляк.

Автор: Любов ЗАГОРОВСЬКА