друкувати


Біоінженери роздрукували на 3D-принтері аналог живої тканини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-10 09:30:28

Учені створили синтетичну тканину зі штучних клітин, що володіє складною тривимірною структурою. У майбутньому вона знайде застосування при виготовленні протезів. Опис нової технології, розробленої біоінженерами з Оксфордського університету (Велика Британія), опублікований у свіжому випуску журналу Science.

Останніми роками фахівці з різних країн активно працюють над створенням біологічних тканин, які могли б використовуватися при лікуванні травм або пересадці органів. Проте при вирощуванні тканин зі стовбурових клітин учені зіткнулися з цілим рядом обмежень. Щоб обійти їх, автори статті вирішили створити синтетичний аналог живої тканини.

В її основу лягли краплини води, вкриті оболонкою з жирів, що нагадує клітинну мембрану. Такі краплини стійкі й можуть існувати тижнями, а їх діаметр складає 50 мікрон, що лише у 5 разів більше, ніж діаметр справжніх клітин.

Оскільки існуючі 3D-принтери не здатні працювати з настільки крихким матеріалом, авторам ідеї довелося створити особливий пристрій цього типу. На ньому вони роздрукували декілька зразків тканини, що є тривимірною мережею з краплин-"клітин" різного типу.

Максимальне число крапельок, що увійшли до складу зразка штучної тканини, дорівнює 35 тисячам, і автори розробки заявляють, що це не межа. Більш того, за рахунок перепадів осмотичного тиску ця тканина здатна імітувати м'язові скорочення. На думку вчених, новий матеріал потрібен у медицині.

Джерело: Освітній портал