друкувати


Як боротися із завищенням митної вартості товару

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-09 03:30:09

Суд прийняв чергове рішення на користь декларантів: визначення митницею митної вартості за резервним методом незаконне з огляду на те, що Митним кодексом України (далі - МКУ) передбачене застосування кожного наступного із шести методів оцінки митної вартості товарів, якщо визначити митну вартість товару за попереднім було неможливо.

Як відомо, першим і пріоритетним методом є визначення митної вартостіза ціною договору (вартість операції) з відповідним документальним підтвердженням.

МКУ визначено вичерпний перелік документів, що подаються декларантом під час митного оформлення. І лише в разі якщо подані документи містять розбіжності, наявні ознаки підробки чи не містять усіх відомостей, що підтверджують числові значення складових митної вартості товарів або відомостей щодо ціни, яка була фактично сплачена чи підлягає сплаті за ці товари, декларант або вповноважена ним особа на письмову вимогу митного органу зобов'язаний протягом 10 календарних днів надати (за наявності) додаткові документи.

Це означає, що митниця має обґрунтувати застосування іншого, ніж заявлений декларантом, методу визначення митної вартості товару, що перетинає кордон. Також у рішенні митниці про застосування іншого, ніж заявлений, методу мають бути наведені обставини, які б перешкоджали визначенню митної вартості товару за ціною договору, а також підстави для визначення митної вартості за іншим, ніж основний, методом. Тобто під час визначення митної вартості товару відповідачем не мотивувалася послідовність застосування попередніх 1–5 методів визначення митної вартості товару та неможливість їх застосування.

Ухвала ВАСУ від 28.08.2012 р. № К/9991/39613/12

За матеріалами сайтів газети "Про приватних підприємців та єдиний податок" (http://spd-info.com.ua/news/view/1355 ) та бухгалтерського сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" (www.interbuh.com.ua)