друкувати


Здорове серце - це можливо. Прості поради лікаря на щодень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-09 12:30:23

Давно відомо, що серед захворювань, які забирають найбільше людських життів, на першому місці - серцево-судинні хвороби. На сьогоднішній день існує чимало найновітніших методик лікування хвороб серця, проте лікарі переконані - якщо дотримуватися простих на перший погляд правил, більшості проблем, пов’язаних саме із сферою кардіології, можна уникнути.

З квітня 1993 року при Центральній міській клінічній лікарні працює кардіологічне відділення. Спочатку тут було всього 40 ліжок, а з 1996 року кількість їх зросла до 60. Завідує відділенням Ольга Вербовська - кандидат медичних наук, доцент кафедри терапії і сімейної медицини факультету післядипломної освіти лікарів Івано-Франківського національного медичного університету, міський позаштатний кардіолог.

В основному, до цього відділення потрапляють хворі із прогресуючою стенокардією, з гострим коронарним синдромом, нестабільною стенокардією, з порушеннями ритму серця, особливо вперше виявленими, хворі з ускладненими гіпертензивними артеріальними кризами, хворі з гострим міокардитом, ендокардитом, кардіоміопатіями, тощо.

"Наша робота значно полегшилася з відкриттям у Центральній міській клінічній лікарні відділення малоінвазивної діагностики і лікування. Якщо хворому з гострим інфарктом міокарда швидко вдається відкрити інфаркт-залежну коронарну артерію за допомогою стенту, то потім його можна знову перевести у кардіологічне відділення на стаціонарне лікування. Ми бачимо позитивний результат таких операцій, адже клініка захворювання протікає значно легше, відсутня серцева недостатність, хворі швидше стають працездатними, тобто медикаментозні методи, поєднані з інтервенційними, дають колосальний ефект", - розповідає Ольга Вербовська.

За її словами, у так званій "групі ризику" перебувають пацієнти з підвищеним артеріальним тиском, яких лікарі не переконали у доцільності постійного застосування антигіпертензивних препаратів.

В середньому у Івано-Франківську фіксують 272-275 інфарктів міокарда на рік і це велика проблема. Інфаркт молодшає і основна причина цього у байдужості людей до стану свого здоров’я.

Кожна людина, після 40 років, має чітко знати рівень свого артеріального тиску і рівень загального холестерину, один раз на рік робити електрокардіограму, щоб мати змогу виявити початкові прояви хвороби.

Одним із факторів ризику, який сприяє виникненню інфаркту міокарда, є куріння. Лікарі зауважують, що серед пацієнтів, які перенесли інфаркт міокарда, рідко хто не курив. І, якщо після першого інфаркту пацієнт не залишив цю звичку, то через три роки повторний інфаркт гарантований.

Серед проблем, які можуть спричинити інфаркт міокарда, і надмірна вага тіла, переїдання та ожиріння. Пацієнти з надмірною вагою перебувають у групі високого ризику. Ожиріння часто супроводжується підвищеним артеріальним тиском, як правило, виникає ще й цукровий діабет, який надзвичайно погіршує перебіг ішемічної хвороби серця. Кожна людина має стежити за вагою, визначати свій індекс маси тіла. Найпростіший спосіб це зробити - відняти від показника росту сто і тоді ми отримуємо потрібну вагу. Тобто, якщо людина має зріст 172 см., то вона повинна важити приблизно 72 кг., жінкам можна відмінусувати ще 5-6 кг., але не більше.

Поширене явище, яке веде людину до інфаркту - надмірне вживання алкоголю, проблема, у якій пацієнти ніколи не зізнаються. Проте лікарі просять не забувати, що продукти розпаду алкоголю мають властивість через декілька днів спровокувати різке підвищення тиску. Важливим є і режим дня. Людина із схильністю до підвищеного тиску має спати 8-9 годин на добу і повинна відпочивати вдень.

Важливим фактором виникнення інфарктів лікарі називають і малорухомий спосіб життя. "Ходити пішки неймовірно корисно. Кожна здорова людина має проходити приблизно 10 км упродовж доби. І потрібно хоча б один раз на день піднятися на 9-й поверх сходами пішки. Якби ми це розуміли, то до пізньої старості зберігали б своє здоров’я, працездатність і енергію. Коли людина рухається, працюють усі її м’язи, усі судини, покращується кровообіг, не утворюються тромби. А ще кожна людина, яка хоче зберегти до старості працездатність та рухливість, повинна зранку зробити зарядку на 20-30 хв. для усіх відділів тіла, пострибати, побігати і це дасть свої результати. Дуже корисно плавати у басейні, це прекрасний вид фізичної культури, який підходить абсолютно усім", - каже Ольга Вербовська.

Вона розповідає також і про перспективи розвитку кардіологічної служби у Івано-Франківську. Адже у міських кардіологів великі плани, які активно допомагає втілити у життя головний лікар міста Тарас Масляк. У кардіологічному відділенні уже найближчим часом заплановане відкриття палати інтенсивної терапії. У планах головного лікаря і відкриття відділення реабілітації для хворих, які перенесли інфаркт міокарда, і які отримуватимуть стаціонарне відновне реабілітаційне лікування. Серед найближчих планів і придбання для Центральної міської клінічної лікарні апарату штучного кровообігу, який дозволить проводити тут операції аортокоронарного шунтування.

Ольга Вербовська зауважує, що усі ці плани справді будуть реалізованими: "Ми бачимо, наскільки багато головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк зробив за ті роки, відколи він на цій посаді. Медицина міста стрімко розвивається. І навіть у Києві не проводять такої кількості операцій при гострих інфарктах, як у Івано-Франківську, тобто наш рівень є справді європейським".

Автор: Любов ЗАГОРОВСЬКА