друкувати


Створено штучний стимулятор печінки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-03 03:30:50

Фахівці з Оксфорда (Велика Британія) винайшли рішення, яке дозволить значно довше зберігати донорську печінку, коли та знаходиться в процесі пересадки з одного організму в іншій. Зазвичай донорську печінку потрібно пересаджувати протягом декількох годин, оскільки потім орган гине, нове ж рішення штучно відтворює довкола донорської печінки "рідне" середовище і дозволяє органу функціонувати впродовж більш ніж 24 годин без будь-якої шкоди для функцій печінки.

В Оксфордському університеті говорять, що вже використали свою розробку на практиці і пацієнт, якому була пересаджена донорська печінка, проходить курс відновлення після трансплантації.

Створена медиками машина передбачає розміщення печінки усередині і штучно відтворює потік крові, окислювальні процеси, підтримує баланс мікроелементів, температуру та інші показники тіла людини. За словами фахівців, нова машина може стати знахідкою для осіб, що очікують пересадки органу, оскільки вона дозволяє у 5 разів збільшити час очікування і позбавляє як сторону донора, так і одержувача від квапних процедур, пов'язаних із пересадкою.

За статистикою, в Європі і США лист очікування трансплантації печінки на рік налічує близько 30 тис. осіб, причому кожен четвертий помирає, не діждавшись органу. При цьому, приблизно в 2500 випадках на рік лікарі не встигають провести операцію, оскільки печінка просто гине під час транспортування.

Джерело: Освітній портал