друкувати


Китай відправить у космос другу жінку-космонавта

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-02 05:45:05

Китай планує включити другу жінку-космонавта в екіпаж космічного корабля "Шеньчжоу-10", запуск якого запланований на червень-серпень 2013 року, повідомляють 2 квітня 2013 року місцеві ЗМІ.

Політ "Шеньчжоу-10" повинен стати важливим етапом у розвитку Китаєм системи пілотованих космічних транспортних перевезень для забезпечення подальшої роботи космонавтів на орбітальних станціях. "Шеньчжоу-10" належить провести стиковку з орбітальним модулем "Тяньгун-1", де космонавти працюватимуть протягом 12 днів.

За інформацією генерального директора Китайського космічного фонду (CSF) Чжан Цзяньци, другою китайською жінкою в космосі стане 35-річна Ван Япін (Wang Yaping) - пілот китайських ВПС.

"В екіпажі "Шеньчжоу-10" будуть три особи - двоє чоловіків і жінка. Якщо здоров'я дозволить, нею стане Ван Япін", - наводить газета "Цзінхуа шибао" слова фахівця.

Лейтенант ВПС Китаю Ван Япін була претенденткою на політ у космос у складі екіпажу "Шеньчжоу-9", проте титул першої китайською космонавтки у результаті дістався не їй. Ван Япін, як і її колега Лю Ян, що стала першою в КНР космонавткою, закінчила училище ВПС в місті Чанчунь на північному сході країни. З 2001 року Ван Япін тренувалася у складі льотного загону міста Ухань, брала участь у пошуково-рятувальних операціях і військово-повітряних навчаннях. Заміжня, виховує дитину.

Джерело: Освітній портал