друкувати


Дослідники датували Туринську плащаницю I століттям - це не середньовічна підробка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-01 01:30:06

Результати нових досліджень підтвердили припущення, що Туринську плащаницю можна датувати часом Ісуса Христа. Учені Університету Падуї (Італія) стверджують, що тканина, на якій віддрукувалися обличчя і контури тіла розіпнутої особи, належить до I століття.

Результати досліджень опубліковані в книзі "Тайна Плащаниці", авторами якої є професор механіко-термічних досліджень Джуліо Фанті і журналіст Саверіо Гаета. Книга була представлена в Італії 27 березня 2013 року.

До цього часу в датуванні тканини, що зберігається в соборі Туріну, існувала невизначеність. Висновки, зроблені за допомогою методу радіовуглецевого аналізу в 1988 році, стверджували, що Плащаниця була створена в період Середньовіччя, були визнані помилковими.

Останні досліди базувалися на методі ІЧ-спектроськопії, який заснований на записі інфрачервоних спектрів поглинання речовини. Результати аналізів були зіставлені з іншими зразками, що датуються різними періодами з найдавніших часів до сучасності. Учені дають 95-відсоткову гарантію висновкам, зробленим ними під час досліджень.

30 березня втрете за останню тисячу років Плащаниця буде представлена на виставці в Туріні. Протягом півтора годин близько 300 хворих та інвалідів і 30 молодих осіб зможуть вклонитися їй в капелі собору Туріну.

Джерело: Освітній портал