друкувати


Астроном-любитель з Польщі відкрив нову планету

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-29 05:30:28

Астроном-любитель з Польщі відкрив нову планету. За допомогою польської версії відомого сайту Planethunters.org ("мисливці за планетами") йому вдалося ідентифікувати планету під назвою PH2-b, яка має розмір Юпітера і розташована на відстані 1206 світлових років від Землі.

Відкриття нового небесного тіла підтвердили учені з обсерваторії на Гаваях, що організували додаткові дослідження. Після цього почався пошук щасливчика, що ховався під електронним ім'ям rafcioo28. Досить швидко вдалося з'ясувати, що першовідкривач знаходиться десь у Польщі, проте на розгадку таємниці його справжнього імені було потрібно цілих три місяці. Першовідкривачем виявився 33-річний інформатик Рафал Хершкович з міста Згеж в Лодзінському воєводстві.

Примітно, що польський любитель астрономії навіть не здогадувався про значення власного відкриття. Дослідження космосу він називає всього лише своїм хобі. До міжнародної мережі "мисливців за планетами" він підключився торік під час відпустки, просто від нудьги.

Planethunters.org - міжнародна програма для пошуку нових планет непрофесіоналами. Її учасники аналізують дані, які передає космічний телескоп "Кеплер". На свої персональні комп'ютери вони отримують спеціальні програми, що аналізують зміну яскравості крапок, що світяться в небі.

Джерело: Освітній портал