друкувати


Учені з'ясували, як позбутися нав'язливих мелодій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-26 03:30:36

Учені із Західного вашингтонського університету (США) знайшли спосіб позбутися нав'язливих мелодій. Він виявився досить простим – для того, щоб викинути мелодію з голови, потрібно всього лише вирішити декілька анаграм або взяти в руки цікаву книгу.

У рамках дослідження учені взяли декількох осіб і змусили їх вирішувати різні завдання під популярні пісні The Beatles, Леді Гаги і Бейонсе, що лунали фоном. З'ясувалося, що, наприклад, проходження намальованих на папері лабіринтів не допомагає позбавитися від мелодій, тоді як вирішення головоломок судоку дає певний ефект, який, втім, зводиться до нуля, якщо головоломки дуже складні. Кращий результат за підсумками дослідження показали анаграми (причому краще за інших працюють анаграми слів з п'яти літер) і читання.

За словами автора дослідження, музичного психолога Айри Хаймана, секрет полягає у тому, що нетривіальні завдання роблять мозок менш сприйнятливим до нав'язливих мелодій, проте вони не мають бути дуже складними. "Коли ми робимо щось автоматично, наприклад крокуємо по вулиці або ведемо машину, ми не використовуємо когнітивні здібності мозку, тому внутрішній програвач може заграти у будь-який момент", – пояснив Хайман.

"Те ж саме відбувається і в тому випадку, якщо ми старанно на чомусь концентруємося – мозок не може впоратися із завданням, тому мелодія повертається. Тут потрібно знайти золоту середину – таке заняття, яке буде досить складним, але не неможливим. Для кожної особи воно визначається індивідуально", – додав учений.

Джерело: Освітній портал