друкувати


Генетики знайшли спосіб вилікувати синдром Дауна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-26 09:30:35

При синдромі Дауна в мозку людини відзначається брак білка SNX27. У результаті страждає робота мозку і формування пам'яті. Каліфорнійські вчені встановили, що додаткова копія 21 хромосоми дає втрату саме цього білка. Аналіз гризунів довів: впровадження білка покращувало поведінку і пізнавальну функцію.

Коли концентрація SNX27 в мозку мишей була низькою, у них фіксувалося зменшення кількості активних рецепторів глутамата, ускладнювалось навчання і погіршувалася пам'ять. Як було показано пізніше, у людей із синдромом теж реєструвався низький рівень SNX27.

Якщо ж підвищувалася концентрація SNX27, у мишей все входило в норму. Рецептори включалися, пам'ять відновлювалася. Правда, учені обмовляються: ще потрібно розробити безпечну генну терапію для людини.

Зараз вони досліджують маленькі молекули. Можливо, будуть знайдені елементи, здатні підсилити вироблення SNX27 або роботу мозку. Також виникають питання відносно складності синдрому Дауна в цілому. До цього часу генетики не можуть назвати точну причину виникнення.

Джерело: Освітній портал