друкувати


Науковці: "сови" частіше стають багатіями, а "жайворонки" - чиновниками

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-26 12:30:57

Іспанські дослідники перевірили приказку "хто рано встає – тому Бог подає" і переконалися, що в сучасному світі відомий вислів є не надто актуальним. Протестувавши тисячу підлітків, фахівці з Університету Мадрида (Іспанія) з'ясували, що "сови" часто перевершують "жайворонків" інтелектуально, а тому можуть розраховувати на більш престижну роботу і, відповідно, вищу зарплатню.

Автори дослідження проаналізували успішність відібраних школярів з основних шкільних дисциплін, крім того – кожен з підлітків пройшов цілу низку тестів на інтелект. Науковці також перевірили, якому режиму дня віддають перевагу випробувані: кожен четвертий підліток виявився "жайворонком", 32% – "совами", а інші не мали переваг у питанні режиму дня.

На етапі вимірювання інтелекту лідерами виявилися "сови". Більшість із них сильні в індуктивному мисленні, яке вважається показником загального інтелекту та академічної успішності. Крім того, індуктивне мислення часто пов'язують зі здатністю винаходити і придумувати щось нове, а люди з такими якостями часто отримують престижну роботу.

Однак, коли дослідники взялися порівнювати успішність "жайворонків" і "сов" у школі, з'ясувалося, що якраз тут любителі лягати після опівночі не можуть похвалитися успіхами. Втім, це можна пояснити тим, що для "сов" шкільні уроки проходять у "неправильний час" – вранці.

Що стосується здатності "сов" до новаторства та їхніх підвищених інтелектуальних здібностей, то цього може бути таке пояснення: в давнину допитливих людей повинно було цікавити все те, що відбувається вночі, через що сучасні люди, які ладні відкрити щось нове, могли успадкувати звичку засинати пізно.

"Це цікаве дослідження. Люди "вечірнього типу" частіше бувають екстравертами і творчими натурами, поетами, артистами і винахідниками, а люди ранкові – часто чиновники і бухгалтери", – прокоментував результати дослідів професор Джим Хорн з університету Лафборо (Англія).

Джерело: Освітній портал