друкувати


Китайські вчені створили найлегший у світі матеріал

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-25 03:30:30

Китайські учені створили найлегший у світі твердий матеріал – графеновий аерогель. Він у шість разів легший за повітря – його вага складає 0,16 міліграм на кубічний сантиметр. Шматок аерогелю настільки невагомий, що без зусиль утримується на пелюстках квітки і не гне їх.

Матеріал удалося зробити надлегким завдяки ліофілізованому процесу, який усунув вологу з ланцюга вуглецевих нанотрубок і графена, зберігши при цьому всі їх характеристики.

Передбачається, що новинку можна використовувати для контролю над різного роду забрудненнями, наприклад, для ліквідації нафтових розливів у воді або очищення води і повітря.

За словами розробників з Університету Чжецзян в Ханьчжоу, виробництво графенового аерогелю не вимагає крупних витрат, зате віддача від нього обіцяє бути суперефективною. Так, наприклад, сучасні абсорбуючі матеріали, використовувані для збору нафти, здатні поглинати об'єм, що в 10 разів перевищує їх масу. А новий матеріал набагато перевершує ці показники – він може збирати об'єм в 900 разів більше, ніж його власна маса. Як уточнили дослідники, 1 грам аерогелю поглинає 68,8 грама органіки на секунду.

Джерело: Освітній портал