друкувати


Зробили все, що могли... Разом із фермерами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-22 12:30:34

Дощ, який почав крапотіти у вівторок зранку, викликав побоювання, аби він не призвів до чергової надзвичайної ситуації. Стрімке танення снігів, які днями випали на Прикарпатті, разом із дощем могли б призвести до повені. Але у вівторок, коли пишуться ці рядки, - це тільки припущення...

А наразі повернімося до минулих п’ятниці, суботи і неділі, коли область пережила ще один удар стихії.

Про це "Галичина" вже писала у вівторковому випуску, тож не будемо повторюватися. Лише зауважимо, що в ці дні працівникам управління Державної служби надзвичайних ситуацій доводилося не лише займатися ліквідацією наслідків снігопаду. Наприклад, протягом 15-16 березня вони вісім разів виїжджали на гасіння пожеж. Їм доводилося витягати карети швидкої допомоги, які, поспішаючи до хворих, застрягали в снігових кучугурах, а подекуди й самим виконувати цю роль. На Бурштинському водосховищі, наприклад, врятували спортсменку-байдарочницю з Латвії, яка під час тренування мало того що перекинулася, хоча й сама випливла, та ще й потрапила в течію і не могла самотужки добратися до берега, де на неї чекала основна група. Рятувальникам довелося виконувати навіть таке делікатне доручення, як доставку цінних паперів та грошей до Тлумацької РДА на прохання "Укрпошти".

Але не тільки "еменесники" потужно працювали в ці дні. Для розчищення доріг та допомоги в проїзду транспорту, скажімо, в Богородчанському районі, було залучено техніку тамтешнього управління магістральних газопроводів, підземного газосховища, теплокомуненерго та інших підприємств. Поряд із рятувальниками та дорожниками на подолання стихії вийшли техніка і працівники сільськогосподарських і фермерських господарств. У тому ж Богородчанському районі це був СГВК із села Іваниківки, на Городенківщині допомогу надавали філія ПрАТ "Зернопродукт МХП", СВК "Шевченка" з с. Тишківців, СВК "Ясени" з с. Ясенова, ПФГ "Поточищанське" з с. Поточища та ДП "Обрій" з с. Чернятина.

У Рогатинському районі боротися із наслідками снігопаду допомагали СВК ім. Грушевського з с. Чесників, ТзОВ "Уїзд", ПФГ "Тиблевич" із смт Букачівців, ПФГ "Шиманський" із с. Липівки, ТзОВ "Росан-Агро" з с. Підгороддя, ПФГ "Агро-Стандарт" із с. Загір’я, ТзОВ "Агрокультура-Рогатин", ПФГ "Фруктово-Трейд" із с. Луковця, СГК "Агро-Пуків".

Подекуди приватні підприємці, як, наприклад, Михайло Зваричук з села Підгір’я Богородчанського району, без жодних прохань з власної ініціативи розчищали вулиці своїх населених пунктів.

Чи можна бавити одного водія?

Та вистачало й звичних нарікань, незадоволення і навіть звинувачень на адресу тих, хто в ці дні боровся зі стихією.

- Що ж, поговорімо і про це, - каже перший заступник начальника управління Державної служби надзвичайних ситуацій ігор Оксентюк. - Як би це не різало вухо нашому пересічному українському міщанинові, запевняю (і не тільки тому, що відстоюю честь мундира, просто реально дивлюся на речі), що система реагування в Україні на такі події якщо не краща, то нічим не гірша, ніж у Європі. Пояснюю чому. По-перше, там місцеві профспілки стримують роботу своїх рятувальних служб. Скажімо, пиляти вночі дерево, яке перекрило дорогу, італієць чи француз не буде. Навіть якщо це може призвести до певних збитків. А у нас будуть. Оті роботи, котрі проводили наші працівники в ніч із суботи на неділю, впевнений, західні рятувальники ними б не займалися.

Але й ті ж італієць чи француз, почувши про штормове попередження, яке у нас передали заздалегідь, чи просто побачивши, який густий падає сніг, навряд чи кудись би виїхав. А якщо і зважився, то поїхав би на відповідних колесах, прихопивши із собою лопату, заправивши повний бак пального на випадок, якщо б застряг. Але коли б дорогою його перестрів поліцейський і попередив, що далі їхати не варто, він сто відсотків зреагував би на це.

А ми в ці дні чи не повсюди стикалися з непослухом, легковажністю наших водіїв, які просто штучно робили затори. Не хочу вказувати, в якому районі це сталося, але зазначу, що витягли на дорогу "фуру". До речі, для цього треба було задіювати три наші автомобілі. Тим більше, що пожежний автомобіль не пристосований на роль тягача. Водій "фури" поїхав собі, а через півгодини телефонує, що він знову застряг і треба знову його витягати. То ми що, повинні супроводжувати його весь рейс? і такі випадки непоодинокі.

- Щиро кажучи, й мені вже остогидли нарікання. Мовляв, чому доріжки попри будинок не розчищені, де двірники, де комунальники...

- Критикувати, звісно, найлегше. Але що, в Європі сніг не падає? Падає. і також засипає дороги, теж блокує населені пункти, виникають затори на дорогах. Ми все це бачимо по телебаченню. і люди там це сприймають нормально. Хоча спеціалізованої техніки в них більше, вона комфортніша за нашу і економічніша. Та вони більше покладаються на снігоходи...

- А на Прикарпатті є снігоходи?

- Ми звернулися тепер із проханням, щоб нам виділили таку техніку. А я, своєю чергою, хотів би ще раз звернутися до населення з проханням, щоби в таких ситуація запасалися терпінням і розумінням, бо всюди падає сніг і виникають різні проблеми...

Джерело: Газета "Галичина"