друкувати


До ювілею прикарпатської художниці Параски Хоми влаштують виставки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-22 09:30:25

Виставку робіт Параски Хоми, присвячену 80-річчю художниці, з травня експонуватимуть щонайменше в трьох музеях України.

Про це вчора, 21 березня, IA ZIK повідомили в управлінні культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації.

За словами начальника управління Володимира Федорака, планується у другій половині травня провести виставку в обласному краєзнавчому музеї, після того її покаже Музей мистецтв Прикарпаття. Третю виставку Параски Хоми планують організувати на виїзді.

Наразі обласна влада веде перемовини про експозицію картин Параски Хоми з національним музеєм народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Кобринського, що у Коломиї, та з Львівською національною галереєю.

Водночас узгоджується питання з Мінкультури про виставку робіт Параски Хоми в одному з музеїв Києва.

За словами Володимира Федорака, виставки Параски Хоми триватимуть до листопада, коли майстрині виповниться 80 років. Влітку з її роботами зможуть ознайомитись жителі та гості Івано-Франківська.

Довідка IA ZIK.

Параска Хома - заслужений майстер народної творчості України. Художниця живе і працює в селі Чернятин Городенківського району,що на Прикарпатті. Талант майстрині відкрив відомий львівський мистецтвознавець Борис Возницький, коли в 1968 році організував її першу виставку у Львівській національній галереї.

Параску Хому вважають представницею "наївного" мистецтва. Майстриня не використовує чорну фарбу і надає перевагу квітково-рослинним композиціям. Серед відомих робіт  - "Жоржини", "Павичі" та "Золоте літо".

Джерело: ZIK