друкувати


Туберкульоз прогресує, але з ним можна боротися.

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-21 03:00:26

Роберт Кох стверджував, що туберкульоз залишить далеко позаду бубонну чуму та холеру, епідемії яких забрали життя мільйонів людей. І вчений не перебільшував. Туберкульоз - дуже підступна хвороба, вона реально загрожує людству, і боротьба з нею потребує величезних зусиль.

На превеликий жаль, у жодній країні світу не змогли ліквідувати це захворювання. Останні роки характеризуються погіршенням епідемічної ситуації з туберкульозу, а саме зростанням захворюваності, смертності та інфікованості. Тому нині боротьба з цим захворюванням і його профілактика, як і 15 років тому, залишаються найбільш актуальною і соціальною значущою проблемою.

Незважаючи на позитивні зміни, багато людей живуть на грані бідності чи поза її межею, що сприяло й сприятиме подальшому поширенню туберкульозу. Така ситуація одразу відобразилася на поширенні туберкульозу серед дітей, оскільки стан здоров’я дітей є віддзеркаленням, наслідком глобальних соціально-економічних, екологічних та медичних проблем дорослого населення.

Внаслідок біологічних особливостей організму, що росте, у дитячому віці обмежений діапазон адаптаційних реакцій, а чутливість до навколишніх впливів підвищена. Тому діти першими реагують на соціально-економічне неблагополуччя, а їхнє здоров’я є своєрідним індикатором епідемічного стану у суспільстві.

Щороку в районі реєструється в середньому 110 - 130 вперше діагностованих хворих на туберкульоз, з них 5-6 дітей віком до 17 років. Насторожує те, що зростає захворюваність серед декретованого населення (вчителі, працівники дитячих дошкільних закладів, медичні працівники, працівники торгівлі). Порівнюючи з минулим роком, захворюваність серед декретованого населення зросла майже удвічі.

Занедужати на туберкульоз може майже кожен мешканець України, незалежно від освіти, добробуту, громадського або соціального стану. Ризик захворіти на туберкульоз підвищується в: нещодавно інфікованих туберкульозом (перші 2 роки після зараження) осіб із залишковими змінами після вилікуваного туберкульозу, в минулому ВІЛ-інфікованих осіб зі зниженим імунітетом, у результаті різних захворювань (тих, що отримують лікування кортико-стероїдними, цитостатичними препаратами, променеву терапію, із цукровим діабетом, виразковою хворобою шлунка або дванадцятипалої кишки), активних курців, осіб з дефіцитом маси тіла на 10% і більше, споживачів наркотиків, алкоголю, безпритульних, мігрантів, ув’язнених, колишніх ув’язнених, працівників пенітенціарних установ, осіб, щоживуть разом із хворими на туберкульоз у квартирі, гуртожитку.

Туберкульоз від хворого поширюється повітряно-крапельним (при кашлі, чханні, розмові) та пиловим способом (висохлі крапельки мокротиння перетворюються в інфікований пил, який є на підлозі, предметах, у повітрі).

Найнебезпечнішими є мікобактерії туберкульозу людського виду, до яких сприйнятливі людина й деякі види тварин. Симптомів туберкульозу, які були би притаманні лише цій недузі, немає, однак кожний громадянин повинен знати, що при туберкульозі легень можуть бути такі ознаки: кашель протягом трьох тижнів і більше; зниження маси тіла (схуднення); слабкість, втомлюваність; субфебрилітет (підвищення температури тіла до 37,2 - 37,5°С) або лихоманка (підвищення температури до 38,0-39,0°С з ознобом); потіння вночі; біль в грудній клітці; задишка; погіршення апетиту; кровохаркання.

При появі будь-яких із зазначених симптомів кожна людина повинна звернутися до лікаря, щоб пройти обстеження і вияснити причину появи цих ознак. Для своєчасної діагностики туберкульозу всім дітям до 14 років проводять щорічну туберкулінодіагностику, тобто пробу Манту. Все доросле населення повинно раз у два роки обстежуватися методом флюорографії. Деякі категорії працівників, наприклад, кухарі, вчителі, медичні працівники та інші, повинні обстежуватися флюорографічно щороку. Туберкулінодіагностика і флюорографія (де відсутні флюорокабінети - з допомогою пересувного флюорографа) повинні проводитися в медичних закладах за місцем проживання безкоштовно і безвідмовно.

Якщо хвора на туберкульоз людина живе з вами в одній квартирі, то бажано виділити для неї окрему кімнату, посуд і білизну.

Для того, щоб не захворіти на туберкульоз, необхідно насамперед зміцнювати свій організм, підвищувати його стійкість до захворювань, дотримуватися того, що сприяє зміцненню здоров’я. Крім того, треба завжди пам’ятати, що для збереження здоров’я необхідні певні зусилля і прагнення самої людини. Треба якнайбільше використовувати з метою оздоровлення природні фактори: частіше бувати на свіжому повітрі, більше рухатися, регулярно робити гімнастичні вправи.

Автор: Анатолій БРАТІВНИК
Джерело: тижневик "Коломийські ВІСТИ"