друкувати


Кожний четвертий пацієнт може підчепити смертельну інфекцію та гепатит

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-20 01:45:20

70% випадків хвороб, які пацієнти чіпляють у лікарнях, стаються через брудні руки медперсоналу, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Причинами решти 30% так званих "шпитальних" інфекцій є загальна нестерильність чи ще страшніше - неуважність медиків.

Першою у списку лікарняних небезпек стоїть синьогнійна паличка. Поруч стафілокок, далі йде гепатит В і С.

Статистика Всесвітньої організації охорони здоров'я не оптимістична: інфекції з медзакладів виносить щочетвертий пацієнт.

До медичних закладів в Україні минулого року звернулося приблизно 30 млн людей. Проста арифметика дає страшні цифри: потенційно госпітальними інфекціями можуть бути вражені 7,5 млн.

У це складно повірити, але за статистикою більшість зарази сидить просто на руках у медперсоналу.

 "Не всі навіть ці одноразові рукавички одягають. І не в усіх вони є", - нарікає директор центру моніторингу захворювань МОЗ Любов Некрасова.

Нерідко віруси та інфекції виносять з операційних і пологових залів - місць, де апріорі стерильним має бути все.

Статистика шпитальних недуг в Україні дуже приблизна. Наприклад, за 2012 рік виявили лише 500 післяопераційних ускладнень. Медики своєї провини просто не визнають.

"Вони бояться покарання... Просто, що їх закриють на дезінфекцію. Купляють довідки про обробку замість самої обробки", - каже президент ради захисту прав пацієнтів Віктор Сердюк.

Постанова Кабміну, яка діє з минулого року, не дозволяє санепідемстанції проводити перевірки частіше ніж раз на рік.

"Раніше перевіряли, наприклад, акушерські стаціонари щоквартально. Плюс державна санітарна служба своїми лабораторіями проводила внутрішній контроль", - розповів директор департаменту держсанепіднагляду Віктор Ляшко.

Тепер у планах МОЗ - концепція державної програми боротьби зі "шпитальними" недугами. Коли вона буде і чи буде діяти - поки що питання відкрите. Тим часом пацієнти, намагаючись поліпшити здоров'я, продовжують гру в рулетку.

Джерело: ТСН