друкувати


Учені: грецька кава підтримує судини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-20 04:45:35

Якщо щодня випивати по чашці кави, то можна продовжити собі життя. Учені упевнені: варена грецька кава є секретом довгожителів острова Ікарія. У цілому в Європі налічується 0,1% людей, чий вік перевищує 90 років. А на Ікарія – 1%. Це один з найвидатніших показників довголіття в світі.

Професор Герасімос Сіасос з Медшколи Афінського університету (Греція) досліджував зв'язок кави, тривалість життя і роботи ендотелію. Ендотелій – клітини, які вистилають судини. Вони виробляють з'єднання, важливі для контролю згортання крові, регуляції тонусу та артеріального тиску, фільтраційної функції нирок, скорочувальної активності серця і метаболічного забезпечення мозку.

Були взяті зразки клітин у 673 остров'ян старше 65 років. З цієї групи в довільному порядку обрали 71 чоловіка і 71 жінку. У них аналізували тиск, наявність діабету, раціон, спосіб життя і роботу ендотелію. Вчені перевірили всі типи кави, які пили учасники. 87% з них пили варену грецьку каву.

Виявилось, любов до цього типу кави чинила позитивну дію на роботу ендотелію. Навіть у людей з високим тиском грецька кава дозволяла ендотелію нормально функціонувати, не позначаючись на тиску. За словами фахівців, в цій каві безліч поліфенолів і антиоксидантів. Притому, в ній помірна кількість кофеїну.

Джерело: Освітній портал