друкувати


Психологи: люди здатні розпізнавати емоції собак за їх мімікою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-18 03:30:25

Психолог Тіна Блум та її співавтори у своєму дослідженні, опублікованому в журналі Behavioural Processes, довели, що люди можуть розпізнавати емоції собак за їх мімікою.

Як говорить Блум: "Немає сумнівів у тому, що люди здатні розпізнавати емоційний стан інших людей за їх виразом обличчя. Ми довели, що люди також здатні з високою точністю ідентифікувати хоч б одну емоцію собаки".

Учені упевнені, що люди навчилися "співпереживати" собакам за ті роки, що вони живуть поруч.

Волонтери, яким показували різні фотографії поліцейського собаки Мол, могли розпізнати емоції цієї тварини. При цьому волонтери були розділені на 2 групи, згідно їх досвіду спілкування з собаками. Найкраще волонтери - 88% - змогли визначити радість. Злість розпізнали 70 відсотків учасників. 45% волонтерів вгадували у фотографіях собаки страх, і лише 37% могли розпізнати смуток. Найскладніше людям було зрозуміти, коли собака відчуває подив і відразу. 

При цьому вчені зробили висновок, що люди, якы мали мало досвіду спілкування із собаками розпізнавали негативні емоції краще, ніж власники собак. Блум пояснює це тим, що власники собак, переконуючи себе в тому, що їх тварини неагресивні, асоціювали негативні емоції з грою.

Джерело: Освітній портал