друкувати


З-під снігу не квіти, а сміття!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-15 11:45:53

Екстремальних маршрутів у нашому місті, як свід­чить потік звернень до редак­ції тижневика "Коломийські ВІСТИ", виявилося чимало. Цього тижня найбільше пропо­зицій надійшло щодо маршруту "міське озеро - Cпівоче поле". Вирушивши у зазначені місця, була вражена як людською бай­дужістю, так і бездіяльністю нашої міської влади.

Уявіть собі, перед вами - ве­лике озеро, крига вже потро­ху розтанула, чудовий приле­глий парк та чимала різновид­ність височезних дерев, але весь цей пейзаж зіпсований са­ме рамкою, якою, на жаль, є не квіти, які з’явилися з-під снігу з першими променями весняного сонця, а сміття.

Береги міського озера та па­горби Співочого поля навесні нагадують сміттєзвалище. Це аж ніяк не додає настрою пе­рехожим, а особливо викли­кає огиду у спортсменів, котрі щодня там бігають і проводять тренування, молодих мамусь і татусів, котрі прогулюються з дітками, а також старше поко­ління, а про думку гостей міс­та про такий безлад вже й годі казати.

"На жаль, стан міського озе­ра і його прилеглої території, а також Співочого поля бажає бу­ти кращим. Я активно займаю­ся спортом, веду здоровий спо­сіб життя і вже кілька років по­спіль щоранку і щовечора бі­гаю. Нещодавно перебралася жити у будинок поруч з місь­ким озером, спочатку зраділа, але з першим потеплінням зро­зуміла, що нам ще так далеко до Європи. Скрізь сміття, яма на ямі, коли був сніг, цього не було так помітно. Що найжах­ливіше - смітять самі ж люди, а комунальні служби не вжива­ють жодних заходів... Куди див­ляться керівники міста?", - за­значила 22-річна Андріана.

Пройшовши декілька ме­трів, я зустріла жінку, яка прогулювалася з дитиною. Поспілкувавшись, з’ясувалося, що з подібними проблемами во­на стикається щодня.

"Мені тут дуже подобається прогулюватися, гарна природа і свіже повітря, але це сміття - це просто жах. Дитина ще коли була меншою, то сиділа у візо­чку, але тепер вона вже бігає і все, що її цікавить, бере до рук, а тут скрізь сміття, можна на­віть щось підхопити. Ось і по­стає питання, а де ж нам з дітка­ми гуляти? Дивує ще й те, що ні комунальні служби, ні мер не бачать цього безладу, або ж за­кривають на це очі", - розпові­ла 27-річна Уляна.

Помітивши мене за фотогра­фуванням сміття, старший чо­ловік, який захоплюється ри­бальством, сам підійшов і роз­повів, що інколи на гак попа­дається не риба, а сміття. "То, мабуть, наслідок професійної та ефективної очистки місько­го озера. Адже ж грошей, я чи­тав, витратили чимало, а от ре­зультату - жодного. Я б сказав навіть гірше зробили, бо вна­слідок тієї чистки та безвідпо­відального ставлення до озера, зрушили ту природну систему, яка тут утворилася. Після того і риби менше стало, а от сміття, навпаки, побільшало", - обу­рювався рибалка.

Міське озеро та Співоче по­ле - це одні з небагатьох місць у Коломиї, де можна прогу­лятись, відпочити, позайма­тись спортом, і дуже хотілося б, щоб очільник міста нарешті вийшов зі свого кабінету і по­дивився що ж необхідно зроби­ти в місті. Адже прибрати нашу Коломию після зими потрібно негайно, і не треба чекати вка­зівок з області про організацію толоки. Гадаю, що за два роки керування містом мерові вже пасувало би самому приймати рішення щодо щоденного жит­тя Коломиї.

Автор: Олександра ЩЕРБАКОВА, тижневик "Коломийські ВІСТИ"