друкувати


Сума заборгованості громадян, за якою минув строк позовної давності підлягає обов'язковому декларуванню

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-12 02:30:50

Фізичні-особи боржники, в яких минув строк позовної давності щодо їх заборгованості перед кредиторами - юридичними або фізичними особами, повинні подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, в якій відобразити всю суму такої заборгованості.

Податок на доходи фізичних осіб сплачується лише за умови, що сума такої заборгованості перевищує суму, що становить 50% місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року. Тобто, при декларуванні доходів у вигляді заборгованості за 2012 рік, не підлягає оподаткуванню сума, що не перевищує 536,5 грн (1073 грн х 50%). Це передбачено п.164.2.7 Податкового кодексу.

Декларація подається до податкової інспекції за місцем реєстрації у термін до 1 травня 2013 року. Cума податкового зобов’язання, зазначена в поданій річній декларації, сплачується громадянином самостійно до 1 серпня 2013 року.

Дізнатися більше щодо порядку складання та подання податкової декларації про майновий стан і доходи Ви можете на офіційному веб-порталі ДПС України: www.sts.gov.ua у банері "Декларування громадянами майнового стану і доходів 2013", або ж звернутися особисто в Центр обслуговування платників податків Коломийської ОДПІ чи за телефоном (03433) 5-10-00.

Джерело: Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю Коломийської ОДПІ