друкувати


Учені встановили, чому людям складно вставати вранці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-12 09:30:53

Для деяких людей під'їм вранці – катастрофа. Учені з Університета Фліндерс (Австралія) з'ясували, чому людина інколи не може заснути вночі, знаходячи міцний сон лише під ранок. Виявляється, у всьому винен дуже повільний "внутрішній годинник".

З цією проблемою стикаються до 15% підлітків (у школу вони можуть приходити, ще не прокинувшись повністю). Але інколи розлад переслідує людину все життя. Професор Леон Лак вважає, що у таких людей внутрішній режим визначається періодом, що перевищує 24 години. Тобто для завершення циклу потрібно більше часу.

У нормі уранішнє світло автоматично повідомляє "внутрішньому годиннику", що пора вставати. На роботу "годинника" можуть впливати зовнішні чинники на зразок яскравості цього самого світла. Погано позначаються також позмінна робота і трансконтинентальні перельоти.

Щоб підтвердити теорію, професору Лаку потрібно провести по-справжньому масштабне дослідження. Він пропонує використовувати світлову терапію (яскраве світло), щоб налагодити "внутрішній годинник". Тоді людина зможе засинати і пробуджуватися раніше.

Джерело: Освітній портал