друкувати


Ученим вдалося виростити гібрид людського і мишачого зуба

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-11 04:45:11

Стоматологи в майбутньому зможуть замінювати відсутні зуби своїх пацієнтів новими, які вирощуватимуть з клітин ясен, стверджують учені.

Дослідники з лондонського Кінгс-коледжу (Велика Британія) узяли клітини ясен дорослих пацієнтів і ввели їх в зародкову сполучну тканину мишей. Отримана комбінація клітин була згодом пересаджена лабораторним гризунам, благополучно прижившись в їх щелепах. У результаті у миші виріс "гібридний" мишино-людський зуб.

До початку широкого застосування будуть потрібні ще роки досліджень, вважають вчені.

В іншій роботі вчені використовували ембріональні ствовбурові клітини для створення так званих "біозубів". Дослідники довели, що їх можна створити, але це дорого і непрактично в клінічних умовах.

Учені узяли епітеліальні клітини ясен людини, виростили їх в лабораторних умовах і ввели їх в мезенхімні клітини (зародкову сполучну тканину) мишей. Клітини мишей сприяли росту епітеліальних клітин і перетворення їх на повноцінні зуби.

Отримана комбінація клітин була пересаджена мишам, в яких дослідники змогли виростити гібридні (людські і мишині) зуби з життєздатним коренем, розповіли автори експерименту в журналі, присвяченому стоматологічним дослідженням, – Journal of Dental Research.

Раніше вже було доведено, що складові клітинної тканини, пересаджені в щелепу людини, можуть розвиватися і перетворюватися на повноцінні зуби.

Джерело: Освітній портал