друкувати


Американський отохірург Річард Вагнер навчав оперувати по-новому

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-01 02:30:53

Вдруге до Івано-Франківська завітав професор медичного факультету Університету Джорджтаун штату Вашингтон, засновник Міжнародної благодійної організації "Global ENT Outreach" Річард Вагнер. Мета візиту американського отохірурга на Прикарпаття проста - поділитися досвідом з українськими колегами.

- У нас дуже слабке місце в отоларингології - хірургія вуха, а хворих дуже багато, - констатує завідувач кафедри оториноларингології івано-Франківського національного медичного університету Василь Попович. - Захворюваннями вуха хворіє близько 5% населення. Це дуже багато. Якщо взяти івано-Франківську область - мільйон осіб, з них 5 тисяч - мають серйозні проблеми з вухами, які потребують хірургічного втручання.

Впродовж шести днів на базі медичного центру "Медекс" - клінічної бази Івано-Франківського національного медичного університету пройшло понад 20 операцій. Під пильним оком Річарда Вагнера оперували молоді івано-франківські хірурги - клінічний ординатор кафедри отоларингології іФНМУ Роман Фіщук та асистент кафедри отоларингології ІФНМУ, лікар Центру мікрохірургії обласної клінічної лікарні Наталія Комашко. За ходом операції в режимі online стежили студенти кафедри оториноларингології ІФНМУ та медики з інших міст України - Львова, Тернополя, Рівного, Харкова, Києва. "Дистанційне навчання - це веління сучасності. Студенти, які у нас навчаються в режимі реального часу, бачать те, що бачить хірург своїми очима", - зазначив Василь Попович.

- Річард Вагнер досконало володіє операціями на вусі, - розповідає Роман Фіщук. - Він дуже хороший вчитель, вчить практично. Ти дуже швидко схоплюєш те, чого він вчить. Але тут важливо знати англійську мову, бо без знання мови дуже важко вникнути в ці операції. Чим важливі такі навчання для майбутніх хірургів? Вони дають самостійність. Торік він також приїжджав, проте оперував сам, у цьому була необхідність, тому що ми взагалі не володіли цими методиками. Зі своєю місією Річард Вагнер побував уже в 25 країнах світу, серед них - Танзанія, Зімбабве, Ефіопія, Камбоджа, Болівія, Перу, Аргентина, Сальвадор, Гондурас, Мексика, Сурінам, Фіджі, Маршальські острови та Україна... За словами американського хірурга, в Україні загалом та Івано-Франківську зокрема в галузі отохірургії є багато роботи, яку потрібно зробити, але саме у вас можна досягнути великих результатів. "Тут є фахівці, але в плані отохірургії вони лише початківці, - констатує американець. - Ще великий шлях попереду. Можливо, в майбутньому, співпрацюючи з Міжнародною благодійною організацією "Global ENT Outreach", створимо в Україні громадську організацію, яка займатиметься поширенням та підвищенням рівня освіченості лікарів у галузі отології та отохірургії".

Джерело: Газета "Галичина"