друкувати


Івано-франківські педіатри щодня фіксують 240-250 фактів дитячого захворювання на ГРВІ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-28 10:30:42

Станом на сьогоднішній день жодній дитині у місті Івано-Франківську діагноз "грип" не виставлено. Про це повідомила сьогодні, в ході прес-конференції, міський дитячий інфекціоніст Вероніка Васьків.

Разом з тим, з її слів, це ще не привід для батьків розслаблятись. Адже факти захворювання дорослого населення на грип в обласному центрі вже є. Крім того, як стверджує пані Васьків, міські педіатри щодня фіксують по 240-250 фактів захворювання дітей на гострі вірусні респіраторні інфекції. По суті сьогодні понад 64% фактів звернень до лікаря з симптомами на гострі респіраторні захворювання становлять діти.

Більше того, міські лікарі щодня фіксують по 6-10 випадків захворювання дітей на пневмонію. "Чому виникають пневмонії? - розповідає Вероніка Володимирівна, - Тому що зазвичай батьки намагаються лікувати дітей самі… Ці пневмонії надзвичайно специфічно проходять. У дітей до року зовсім інакша клініка".

Як не захворіти на вказані недуги? Зі слів лікарки, для цього, перш за все, потрібна профілактика і настороженість батьків: "Потрібно вчити дітей гігієни - це елементарне миття рук; дитина не повинна кашляти, не прикриваючи рота; при нежитю користуватись одноразовими хустинками; якомога менше часу перебувати з хворим в одному приміщенні. Вірус грипу і ГРВІ передається при кашлю - навіть на 4 метри. Берегтися треба у великому скупченні людей. Маска на повітрі недоцільна, бо на повітрі вірус не стійкий. Наступне - це вітамінізована їжа: цитрусові фрукти, яблука, банани, квашена капуста, смородина, шипшиновий відвар - все, де є багато вітаміну "Ц".

Найперше всі ці заходи стосуються дітей з так званої групи ризику. Це, насамперед, малеча, яка страждає на різного роду хронічні недуги, як-от: тонзиліти, бронхіти, ларингіти тощо.

"На жаль, - з сумом констатує медик, - зараз у нас немає такої настороженості серед батьків, як хотілося б". А вартувало б. Адже ускладнення внаслідок перенесених вірусних захворювань можуть бути найрізноманітніші: отити ларингіти, пневмонії; як виняток, навіть менінгіти (хоча й дуже рідко), захворювання нирок тощо.

Автор: Сергій БІЛИЙ