друкувати


Недосипання змінює роботу генів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-27 02:10:26

Поганий сон може мати глибокий вплив на внутрішню роботу людського тіла, кажуть британські дослідники. Коли люди сплять менше шести годин на добу впродовж тижня, це впливає на діяльність сотень генів.

Учені, які опублікували своє дослідження у виданні PNAS, твердять, що його результати допоможуть пояснити, як недостатній сон впливає на здоров’я.

Серцево-судинні захворювання, діабет, ожиріння та недостатня діяльність мозку – усі ці недуги можуть бути спричинені поганим сном.

Однак, яким саме чином недоспані години шкодять здоров'ю, поки що невідомо.

Дослідники з Університету Суррей (Велика Британія) вивчили результати аналізу крові 26 осіб після того, як ті достатньо виспалися – більше 10 годин щоночі протягом тижня. Отримані дані вони порівняли з результатами аналізу крові людей, які протягом тижня спали менше шести годин щодоби.

Внаслідок такого зменшення кількості годин сну змінилися понад 700 генів. Кожен з генів містить схему утворення білка, тому ті гени, що стали активнішими, створили більше білка, змінюючи таким чином хімічну будову людського тіла.

Водночас був порушений біологічний годинник організму – деякі гени природним чином збільшують і зменшують свою діяльність впродовж дня, але цей ефект притуплюється через недосипання.

"Існує доволі ґрунтовна зміна діяльності у багатьох різних видах генів", – розповів професор Колін Сміт з Університету Суррей.

Зокрема йдеться про зміни в імунній системі та здатності організму реагувати на травми і стреси. За словами професора Сміта, багато людей у повсякденному житті можуть навіть більше недосипати, аніж ті, кого взяли для участі в дослідженні. Таким чином, на його думку, ці зміни можуть бути доволі поширеними.

Джерело: Освітній портал