друкувати


"Лукойл" хвилюється за свій імідж

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-27 05:30:19

Точку зору керівництва ПрАТ "Лукор", зокрема її виконавчого директора Володимира Хоменка, щодо публікацій "Галичини" про ситуацію на цьому підприємстві ми недавно лише оприлюднили, як услід за ним надійшло повідомлення прес-служби представництва президента ВАТ "Лукойл" в Україні. Текст цього звернення до "Галичини" подаємо читачам майже повністю за винятком тих абзаців, які є фактично звітом про роботу підприємств "Карпатнафтохім" та "Лукор".

Повідомлення прес-служби представництва президента ВАТ "Лукойл" в Україні у числах газети "Галичина" за 25 та 31 січня 2013 року були опубліковані матеріали під заголовками "Лукор" - під "ковпаком" та "СБУ порушила справу проти ЗАТ "Лукор", що стосуються діяльності визначальних для економіки міста Калуша та Івано-Франківської області підприємств, якими є товариства "Лукор" і "Карпатнафтохім". Але, на жаль, шановна і найбільш читабельна газета в регіоні, якою є нині "Галичина", оприлюднила інформацію, яка не відповідає дійсності і тим самим завдає шкоди іміджу підприємств компанії "Лукойл" у Калуші.Найперше не є правдивим твердження щодо незаконності створення товариства "Лукор", адже з цього приводу прийняті відповідні судові рішення. Насправді в січні цього року був демонтований і відправлений у Будьонівськ не реактор етилену, а реактор бензолу, який у технологічному процесі використовується періодично і не для виробництва основних продуктів - етилену і пропілену. У даний час керівництвом підприємства "Карпатнафтохім" уже зроблено замовлення на виготовлення нового в місті Сумах.

Ще більше здивування викликає інформація про те, що порушення вимог чинного законодавства при створенні товариства "Лукор" призвело до нанесення збитків державі на суму 73 млн. дол. США. Тож виникає запитання: згідно з яким судовим рішенням встановлено факт завдання таких збитків і ким визначений саме такий їх розмір? На це та багато інших запитань, які нині хвилюють працівників нафтохімічних підприємств Калуша, жителів міста й усього регіону, у вищезазначених публікаціях немає жодного слова.

В останні два місяці (2012-го - і. Л.) року виробництва "Карпатнафтохіму" знаходилися в стані простою. На жаль, не змінилася ситуація на краще і в січні 2013 року. Виробництва ще не працюють, але працівникам виплачується заробітна плата, на підприємствах зберігаються робочі місця, підтримується в робочому стані обладнання. Вони і надалі зберігають статус сумлінних платників податків та інших платежів.

Саме ця обставина змусила президента ВАТ "Лукойл" В. Алекперова звернутися листом до Президента України Віктора Януковича з проханням про створення урядової комісії, яка б розглянула в комплексі роботу ТОВ "Карпатнафтохім" та інших підприємств компанії в Україні, бо така складна ситуація може призвести до їх повної зупинки.

Замість критики та оприлюднення неправдивої інформації ці підприємства, де сьогодні трудяться понад три тисячі чоловік (плюс понад чотири тисячі працівників суміжних підприємств, які у значній мірі мають роботу саме завдяки діяльності калуських нафтохімічних підприємств), сьогодні, як ніколи, потребують підтримки і допомоги як на рівні держави, так і від громадськості".

Отож це повідомлення "Лукойла" фактично нічого нового не додає до публікації "А навіщо міжвідомча група Азарова?" за 5 лютого в "Галичині". Хіба що його автори вдаються до пересмикування фактів. По-перше, в публікаціях "Галичини" жодним словом автор не констатував про незаконність заснування ЗАТ "Лукор", подавши рішення судів 2012 року; по-друге, інформацію про демонтаж реактора і вивезення в Будьонівськ подано як факт, що передбачав уточнення, а не як доконаний; по-третє, інформацію про завдання підприємством збитків державі на 73 млн. дол. США "Галичина" цитувала за документами Генеральної прокуратури України, наданими газеті однією з громадських організацій Прикарпаття, тож, відповідно, не секретними, а відкритими для публічного доступу; по-четверте, міжвідомча група, створена за дорученням прем’єр-міністра України Миколи Азарова, безпосередньо мала на меті і пошук шляхів розв’язання проблеми повернення кредитів Баварському банку, свого часу наданих ВАТ "Оріана" під урядові гарантії і повернення яких є одним з перших інвестиційних зобов’язань "Лукойла" згідно з установчим договором 2000 року між ним та "Оріаною" і т. д.

А тепер щодо завдання шкоди іміджеві підприємств компанії "Лукойл" у Калуші. Свого часу "Галичина" опублікувала не одну шпальту позитиву про економічну і соціальну роль калуських нафтохіміків у житті регіону. Було й чимало гострих і критичних матеріалів, які не спростував жоден суд. Тож нагадуємо, що ні "Лукор", ні "Карпатнафтохім" не є "покійниками", про яких треба писати лише добре, а їхні проблеми - замовчувати.

А для того, щоб наші активні автори з "Лукойла" не вдавалися до пересмикування фактів, як ілюстрацію до їхнього чергового повідомлення пропонуємо увазі читачів і документ Генеральної прокуратури України, щоб вони читали і самі робили висновки.

Джерело: Газета "Галичина"