друкувати


Медики розвінчали міфи про дієту за групою крові

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-22 01:30:32

За групою крові зараз вигадують дієти та визначають все - від хвороб до гороскопів, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Та поки люди масово стають в черги до маніпуляційних кабінетів, медики вже втомилися розвінчувати міфи про кров, бо натомість одразу народжуються інші.

Киянка Маргарита розповіла про досвід в області гематології. Вона поставила собі на меті дізнатися, які продукти їй не можна вживати у їжу.

За перевірку на харчову сумісність дівчина віддала кілька тисяч гривень. Та меню виявилося аж надто несподіваним і налічувало три десятки заборонених продуктів.

В Інституті гематології та трансфузіології запевнили, що за аналізом крові справді можна складати меню, однак надмірну його деталізацію оцінюють скептично.

"Лікарям треба дуже ретельно все оцінювати і рекомендувати. Бо з раціону виключається велика кількість продуктів, які треба вживати людині", - зазначив директор Інституту Анатолій Тимченко.

Однак найбільше медичний світ приголомшує мода на дієти за групами крові. Принцип склав один американський дослідник: 1-й групі наказав жити м'ясом, 2-гу зробив вегетаріанцями. 3-й і 4-й дозволив всього потроху.

Дієтологи від цього жахаються. "Крім того, що немає клінічних досліджень, так ще й повна відсутність індивідуальності. Той же приклад з анемією (малокрів'я, - ред.). Якщо людина буде відмовлятися від м'яса, то це призводить до сумних наслідків", - каже Наталія Самойленко.

Що справді можна виявити за групою крові - це ймовірність хвороб. Наприклад, 1-ша - алергії, 2-га - серцеві захворювання, 3-тя - синдром хронічної втоми, 4-та - анемія.

Та це не значить, що реалізація буде 100-відсоткова. Це просто схильність до певної недуги. Людина, яка знає свою групу крові, може проводити ряд профілактичних заходів, зазначила науковий співробітник групи імуно-гематології Галина Мироненко.

Джерело: ТСН