друкувати


Вітряна віспа: легковажити не варто

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-22 02:30:22

Страшно собі уявити, що б тепер відбувалось, якби не було вакцин, які врятували мільйони життів на Землі. Саме завдяки щепленням, які планомірно проводяться протягом багатьох років, деякі інфекції нині ліквідовані (наприклад, поліомієліт), а інші зведені до поодиноких випадків, як-от дифтерія, кір тощо. На жаль, нині немає можливості проводити щеплення проти таких інфекцій, як скарлатина та вітряна віспа, які значно ускладнюють епідситуацію.

Лише за січень місяць поточного року до медичних закладів Коломийського району з приводу вітряної віспи звернулося 30 дітей. Спалахи у школах відсутні, проте зараз з метою профілактики рекомендовано проводити цілий комплекс протиепідемічних заходів, які включають щоденний медичний огляд контактних дітей, обмеження масових заходів серед школярів тощо. Діти, які були в контакті з хворим, не можуть відвідувати інші організовані колективи. Але найголовніше – вітряна віспа, як і будь-яке інше інфекційне захворювання, небезпечна для організму. На жаль, досі у більшості населення існує помилкова думка, що вітряною віспою повинна перехворіти кожна дитина. Це зовсім не так. З цією недугою легковажити не варто, адже вітряна віспа – це інфекційне захворювання, яке наносить удар здоров’ю і може спричинити важкі ускладнення.

Джерелом інфекції при вітряній віспі є хвора людина, яка є заразною від початку хвороби і до періоду відпадання кірок. Саме на цей час хворого потрібно ізолювати. Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом, вірус розповсюджується на великі відстані і легко передається серед людей.

Наслідки можуть бути непередбачуваними, адже вірус вітряної віспи тривалий час циркулює в крові хворого, вражаючи шкіру, слизові оболонки, викликає алергічну перебудову організму. Вірус віспи здатний значно пригнічувати імунну систему хворого, що робить особу беззахисною перед іншими інфекціями. Найнебезпечнішими ускладненнями при вітряній віспі є енцефаліти, ларингіти. Попередити інфекцію можна через щеплення, але, на жаль, вартість вакцини проти вітряної віспи сягає 300 грн, що не дає можливості застосовувати її серед широких верств населення.

Варто пам’ятати всім про важкість цього захворювання і не підставляти дітей під «стріли вірусу», а мінімізувати контакти з хворими на цю недугу, зміцнювати імунітет, уникати скупчення людей, перевантаження тощо – все це певною мірою допоможе запобігти захворюванню. Хворому, чи то дорослий, чи дитина, необхідно забезпечити постільний режим до повного одужання і виконувати весь комплекс медикаментозно-гігієнічних заходів.

Автор: Олексій Косько, лікар-епідеміолог
Джерело: Коломийські Вісти