друкувати


Шахраї гріють руки на покупцях в інтернеті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-21 02:10:17

Українці, вирішивши купити товари через інтернет-магазин, скаржаться у міліцію, що після переказу грошей їм так і не висилають замовлення.

На дзвінки і листи продавці не відповідають, гроші не повертають, пише Комсомольская правда в Украине.

"Це досить поширена схема шахрайства. Але справа в тому, що займаються подібним не самі інтернет-магазини, а їх двійники. Ділки створюють сторінки-копії реально існуючих мережевих магазинів та пропонують той же товар за ту ж або ж меншу суму, але взявши передоплату, одразу ж зникають", - розповів начальник управління по боротьбі із кіберзлочинністю МВС України Максим Литвинов.

Він зазначив, що такі сторінки зазвичай створюються за кордоном, там же осідають і гроші, і щоб знайти зловмисників, міліції доводиться вдаватися до допомоги зарубіжних колег.

Однак це не єдина схема шахрайства в інтернеті. Так, у грудні 2012 року міліція затримала шахрая, який відкрив інтернет-магазин із продажу неіснуючої побутової техніки за заниженою ціною.

Також, як підкреслюють борці з кіберзлочинністю, іноді попадаються і нечисті на руку учасники інтернет-аукціонів. Виставляючи на реалізацію лот, вони збирають гроші з багатьох учасників, але у підсумку нікому не продають товар.

"Ми налагодили співпрацю з одним із найбільших українських інтернет-аукціонів і можемо сказати, що афер стало набагато менше", - запевнив Литвинов.

А надалі, щоб не допустити ніяких афер в інтернеті, управління кіберзлочинністю обмінюється досвідом із таким же підрозділом СБУ. У міліції також сподіваються проводити спільні операції з безпеки у мережі.

Джерело: ТСН