друкувати


Чому у дітей виникають проблеми з читанням

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-21 01:30:32

Порушення в біологічному механізмі послідовного кодування звуків грають важливу роль у розвитку дислексії - проблеми з читанням, через яку страждає приблизно кожна десята дитина, встановили вчені із США, праця яких опублікована в Journal of Neuroscience.

"Ми відкрили систематичні співвідношення між здатністю читати і послідовністю, в якій мозок кодує звуки", - цитуються в повідомленні Північно-західного університету штату Ілінойс (США) слова професора нейробіології, фізіології й комунікацій Ніни Краус (Nina Kraus).

Дослідники записували мозкові хвилі ста дітей шкільного віку, що автоматично виникають у них при прослухуванні звуків мови. У результаті вчені виявили, що у кращих читців кодування звуків відбувається більш послідовно у порівнянні з тими, хто читає погано. У таких дітей звуки кодуються непослідовно. Учені вважають, що відповідь мозку на звуки упорядковується, коли діти здатні успішно поєднувати звуки з їх значеннями.

У своєму попередньому дослідженні доктор Краус та її команда з'ясували, що непослідовне кодування звуків можна скоректувати за допомогою тренувань. У цій роботі діти з дислексією протягом року користувалися допоміжними слуховими приладами, які передавали голос вчителя безпосередньо в їх вуха. Рік потому діти показали поліпшення не лише у читанні, але і в якості кодування звуків, яке стало більш послідовним, особливо це стосувалося приголосних звуків.

"Використання цих приладів фокусувало мозок дитини на "значимих" звуках, що йдуть від вчителя, відсікаючи інші непотрібні включення. Через рік учні удосконалили власні звукові системи і більше не потребували допомоги", - говорить автор.

Дослідники повідомляють, що у людей рідко виникають труднощі з кодуванням голосних звуків, які прості й тривалі. Приголосні звуки короткі й більш акустично складні, тому вони частіше некоректно визначаються мозком.

"Розуміння біологічних механізмів читання допомагає нам зрозуміти, як працює правильне читання і допомогти там, де виникає плутанина", - відзначає Краус.

Джерело: Освітній портал