друкувати


Селян штрафуватимуть за відсутність паспорта у корови

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-20 04:30:12

Мінагрополітики пропонує змінити законодавство і зобов'язати реєструвати худобу не лише фермерів, але й селян, які тримають її для власних потреб, йдеться у сюжеті ТСН.19:30. Це стосується і корів, і кіз, і овець. 

В Україні реєстрація корів вже кілька років є обов'язковою для фермерів і для приватників, які роблять бізнес. Та все ж із півмільйона особин без паспорта. 

В агентстві із реєстрації та ідентифікації тварин пояснили, що зміни до законів – паспорт або штраф – потрібні. Бо так можна відстежити, хто здав молоко чи м'ясо від хворої тварини. А формулювання "для власного споживання" іноді тягне за собою зловживання, переконують чиновники. 

Штрафи за незареєстровану худобу пропонують встановити: максимум 85 грн для селян і 170 грн - для посадовців, які проґавили безпаспортну худобину. Зробити ж сам документ коштує 20 гривень. 

Мінагрополітики аргументує імовірні зміни до закону висновками експертів Євросоюзу, які вказують на необхідність реєстрації усіх тварин, мовляв, лише так можна уникнути спалаху хвороб. 

Але штрафувати усіх і одразу – неправильно, вважають експерти. 

"Очевидно, що необхідно було б, мабуть, на першому етапі запровадити обов'язковість державної реєстрації із якимось перехідним періодом – через 2-3 роки вже тоді застосовувати штрафні санкції", - вважає аграрний експерт Володимир Лапа. 

А вже до самої ідеї реєструвати тварин люди мають звикнути, кажуть аграрії. Зараз селянин не реєструє худобу, бо боїться невиправданого чиновницького контролю та паперової тганини. 

"Однозначно, що паспортизація - це нічого не зв'язано з податковою діяльністю, але, на жаль, люди пригадують минуле, і вони з пересторогою ставляться до цього", - пояснив президент спілки сільськогосподарських кооперативів України Іван Томич. 

А ветеринари у свою чергу ставляться з пересторогою до безпаспортних тварин. Бо нерідко люди не йдуть по реєстрацію, підозрюючи, що їхня худобина може бути хворою.

Джерело: ТСН