друкувати


Свої доходи вже задекларували 134 мешканці Коломийщини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-20 12:30:45

З початком року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих в минулому році, яка завершиться 1 травня 2013 року.

Обов'язкове подання декларації про майновий стан і доходи передбачено для тих громадян, які отримували доходи не від податкових агентів, та доходи, з яких протягом року податок не утримувався. Це може бути отриманий дохід в подарунок, отримання доходу від надання в оренду рухомого і нерухомого майна, іноземні доходи та ін.

Наразі 134 мешканці Коломийщини уже подали декларації, в яких задекларували отримані доходи у 2012 році. Загальна сума цих доходів склала 5987 тис.грн., сума податку - 282 тис.грн. Найбільш активно декларують громадяни успадковані доходи та подарунки - це 92 громадян, сума їхніх доходів - 5,6 млн.грн., сума податку - 202,5 тис. грн. Доходи від оренди нерухомого майна задекларували 23 громадян (сума доходів склала 190,3 тис.грн., податку - 28,5 тис. грн.). Вісім громадян задекларували доходи, отримані з-за кордону в сумі 4 тис. грн., з яких нараховано 0,6 тис.грн. податку.

Особливістю цьогорічної деклараційної кампанії є обов’язок подавати річну податкову декларацію, якщо протягом 2012 року оподатковувані доходи нараховувались громадянам у формі заробітної плати, інших виплат і винагород у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами двома або більше податковими агентами, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищила 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2012 р. - 128 760 грн.), та проводити перерахунок сум податку за ставками 15 (17) відсотків за новими правилами. Для зручності платників в цьому році запроваджено новий податковий сервіс для фізичних осіб - подання декларації через мережу Інтернет, який дозволяє заповнити декларацію на веб-порталі Державної податкової служби України.

Коломийські податківці розраховують на високу свідомість краян, на розуміння важливого значення виконання кожним конституційного обов’язку. Адже задекларовані доходи і сплачені з них податки - це наповнення державної скарбниці, це розвиток медицини, освіти, культури, а також забезпечена старість.

Джерело: Сектор взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю Коломийської ОДПІ