друкувати


В Україні значно знизять "зарплатний податок"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-19 02:10:13

Кабмін розробив законопроект, яким пропонується знизити ставку єдиного соціального внеску (ЄСВ) з 34,7-49,7 до 15% і розширити шкалу прогресивного податку на доходи фізичних осіб зі зниженням мінімальної ставки до 10% в лютому-березні, заявив перший віце-прем'єр Сергій Арбузов. 

"З метою ліквідації умов для існування тіньового сектора економіки і перенесення податкового навантаження на більш платоспроможну категорію громадян планується зниження нарахувань на фонд оплати праці шляхом суттєвого зменшення ставки єдиного соцвнеску", - сказав він. 

Наразі ставка ЄСВ, яку сплачує роботодавець, складає від 34,7% до 49,7% залежно від класу професійного ризику виробництва. Крім того ще від 2,6% до 3,6% утримується безпосередньо із працівника. 

За словами Арбузова, в якості джерел компенсації недонадходжень розглядається ревізія неефективних податкових пільг, здійснення більш щільного контролю за трансферним ціноутворенням. 

"Посприяє" компенсації "і результати боротьби з тіньовим сектором економіки за допомогою впровадження спрощеної форми непрямого оподаткування", - додав чиновник. 

Як повідомлялось, на сьогодні у Німеччині на зарплату тисне податок у 30%, а у Швеції, країні із одними із найвищих податків у світі, - 46%. Саме високі податки є однією із вагомих причин, яка заважає вітчизняним роботодавцям збільшувати населенню зарплати, заявила експерт аналітичного агентства Мамай-Інститут Марія Семікоз.

Джерело: ТСН