друкувати


Міняю сукню на штани, або Секрет стильного гардеробу без зайвих витрат

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-19 11:45:53

Чи не в кожної жінки є ці дві проблеми - шафа повна речей і, разом з тим, немає що одягти. Проте їх легко розв’язати за допомогою дрес-кросингу - модного віяння, яке нещодавно зародилося у Великобританії, проте потроху перебирається й в інші країни. В Україні "сукнями обмінювалися" в Києві, Дніпропетровську та Харкові. Днями першу таку спробу зробили і в Івано-Франківську.

Ти - мені, я - тобі

Дрес-кросинг, як ви уже зрозуміли, - це обмін одягом. Для дівчат це справа звична, адже вони частенько практикують таке зі своїми подругами. А тут коло "подруг" та асортимент речей розширюються. З’являється азарт. Серед плюсів обміну одягом - економія коштів, зменшення бездумного споживання, цікаве дозвілля, нові знайомства, спілкування і, звісно, - оновлення гардероба без великих затрат. Мінус один - немає, як у крамниці, всіх розмірів. Крім того, такий спосіб шопінгу не підійде людям, для яких чужий одяг - табу. 

Обмінюватися чимось нині є дуже популярним. Люди з усього світу обмінюються книжками, листівками, фотокартками. В кожному з цих обмінів діють свої правила. Наприклад, для дрес-кросингу важливою є організація "шоу-руму", куди б модниці могли прийти та обміняти заздалегідь отримані за свій одяг квитки на обновки. Такий собі своєрідний шопінг без грошей. Основна ідея дрес-кросингу - оновлення гардероба з мінімальними затратами. Ви можете звільнити свій гардероб від речей, які вам уже набридли, стали завеликими чи замалими, або ви купили їх давно в стані афекту і так жодного разу не одягли. 

- Правила прості: я - тобі, ти - мені, - пояснює одна з організаторів дрес-кросингу в Івано-Франківську Анастасія Бойчук. - Ти приносиш кілька речей, які тобі не потрібні, можливо сукню, яка на тебе вже замала, або завелика. Її ти можеш обміняти на річ іншої учасниці, яка їй також уже не підходить, тому що вона, наприклад, змінила колір волосся, або вирішила схуднути.

Варто розуміти, що тут не йдеться про мотлох. і пам’ятати, що коли ти справді хочеш отримати те, що носитимеш із задоволенням, то таку ж річ потрібно віддати. "Одяг не повинен мати дефектів - плям, дірок чи кошлатання", - наголошує Анастасія Бойчук.

Місцевий колорит

В Івано-Франківську такий захід відбувся вперше, але, напевно, не востаннє. На думку організаторів заходу Анастасії Бойчук, Катерини Вітрук та Оксани Чиж, обласний центр Прикарпаття - молодіжне та розвинуте місто, а його жительки - модні, стильні та неординарні, немовби створені для дрес-кросингу.На першу спробу трішки змінити асортимент свого гардероба зголосилося 35 дівчат. Всього зібрали близько трьохсот одиниць одягу. Асортимент приємно вразив. "Було багато гарних речей, фактично нових, дуже хорошої якості, відносно стильних, модних", - каже Оксана Чиж.

Організатори дрес-кросингу в Івано-Франківську зізнаються, що на ідею проведення його наштовхнули їх власні шафи, в яких є чимало речей, які вони давненько, або навіть ніколи не одягали. Крім того, захотілося вдихнути в рідне місто нові тенденції.

- До події готувалися місяць, - зізнається Катерина Вітрук, - було важко, тому що ми організовували це вперше і не знали всіх нюансів, які могли б виникнути в процесі. Консультувалися з дівчатами, які проводили такий захід у Києві та Дніпропетровську, і це нам дуже допомогло.

Як це було

Біла зала арт-кафе "Мармуляда" на кілька годин перетворилася на модний бутик. Обрати гідну заміну своїй колишній сукні чи спідниці, повірте, було із чого. Стати володаркою найкращого із запропонованого одягу пощастило найспритнішим модницям, які ще раз підтвердили українську народну мудрість: хто рано встав, той сі в штани вбрав. Лише за годину вішаки стали порожніми, а дівчата усміхалися, міцно тримаючи в руках обновки.

В першому дрес-кросингу в Івано-Франківську взяли участь тільки дівчата. Проте, за словами Анастасії Бойчук, було кілька представників сильної статі, які цікавилися подією, але так і не наважилися взяти в ній участь. Все ж, сподіваємося, що згодом дрес-кросинг по-івано-франківськи матиме і чоловіче обличчя.

Організатори заходу залишилися задоволені тим, як він пройшов, адже фактично всі речі розібрали. А одяг, що залишився без власників, віддадуть на благодійність.      Зізнання "шопоголіка"
Мало хто сподівався, що вже перший дрес-кросинг викличе такий ажіотаж у модних іванофранківок. Тому почекавши, коли вони обрали вже речі для обміну, ми поцікавилася їхніми враженнями від події.

ЛІЛЯ:

- Це щось нове для Івано-Франківська і було цікаво взяти участь у дрес-кросингу. Спробувати самій, подивитися на інших. Дуже цікаво та заманливо було, особливо в тому аспекті, що дівчатка дуже люблять моду та всякі "шмотки".

Я сюди принесла чотири речі - дві сукні, кофтинку і болеро, собі вибрала кілька футболок та міні-сукню. Речі обирала нові або майже нові та щоб вони подобалися іншим. 

ЮЛЯ:

- Це щось новеньке й цікаве для Івано-Франківська. Зацікавив принцип - віддати 30 гривень, непотрібні речі і взяти щось цікаве для себе. Я знайшла тут для себе кілька кофтинок, яких не вистачало в моєму гардеробі, тому дуже задоволена.

АНЯ:

- В моєму гардеробі є речі, які я не одягаю, тому чом би їх не обміняти?! Знайшла досить цікаву футболку, спідницю та деякі інші теж цікаві речі. Така подія мені дуже сподобалася. Супер! Хочу ще. Наступного разу обов’язково прийду.

БОГДАНА:

- Дрес-кросинг є актуальним для Івано-Франківська тому, що івано-франківські модниці відомі на всю Україну. Як модель я можу сміливо заявити про те, що іванофранківки - дуже модні й вибагливі панянки. Тому дрес-кросинг для них дуже актуальний і доцільний. Мої враження можна оцінити кількістю - п’ять речей, які я тут знайшла і якими задоволена на всі сто! А ще набагато приємніше було не самому забирати одяг, а бачити те, як інші дівчата розбирають твої речі.

Мережевий обмін

Катерина Вітрук пророкує дрес-кросингу гарне майбутнє. Каже, що зовсім скоро можуть з’явитися спеціалізовані магазини та навіть їх мережі, де можна буде здавати одяг для обміну і брати собі щось натомість. Крім того, збільшення числа поціновувачів такого неординарного дозвілля гарантовано.

В Івано-Франківську дрес-кросинг також розвиватиметься, адже, як запевнила Оксана Чиж, тепер такий захід проводитимуть частіше, хоча б раз на три місяці. "Можливо, наступний дрес-кросинг ми доповнимо порадами стиліста і дівчатам буде цікавіше обирати речі, консультуючись із фахівцем", - зазначила Анастасія Бойчук.

Автор: Ольга МОНЧУК
Джерело: Газета "Галичина"