друкувати


Українці найбільше не люблять циган, африканців та азіатів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-14 09:30:50

Міжетнічні, міжрасові та міжнаціональні відносини в українському суспільстві можна охарактеризувати як помірно відчужені. Значення Індексу міжетнічної дистанційованості становить 4,5 бали за 7-ми бальною шкалою. 

Про це свідчать дані соціологічного дослідження "Регіональна толерантність, ксенофобія і права людини в 2012 році", проведеного "Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС)". 

Як показали дані соціологічного опитування, в 2012 році міжетнічні відносини в українському суспільстві зазнали деяких змін, пов'язаних із зменшенням дистанції по відношенню до представників слов'янського етносу, євреїв і кавказців. 

Найбільша соціальна дистанція спостерігається по відношенню до представників ромської національності, чорношкірих, азіатів і арабів. Щодо цих груп існує латентна ксенофобська установка. Найбільший вплив на значення Індексу міжетнічної дистанції, на думку соціологів, має регіон і тип населеного пункту проживання респондентів. Для західноукраїнського макро-регіону характерні виражені ксенофобські установки щодо арабів, чорношкірих, кримських татар та євреїв. 

Для східного макро-регіону характерно неприйняття азіатів, арабів, а також представників західноєвропейської та атлантичної національно культурної групи (німців, французів, американців, канадців).

Джерело: ТСН