друкувати


Сучасне обладнання дозволило знизити смертність серед новонароджених

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-11 09:30:57

У сучасному суспільстві однією із важливих проблем є питання народжуваності здорових дітей. На жаль, не рідкісними є випадки, коли з тих чи інших причин немовлята народжуються недоношеними.

Якщо раніше говорити про виживання таких дітей було складно, то на сьогодні у Івано-Франківську ця проблема практично вирішена. Адже з часу відкриття при міському пологовому будинку блоку інтенсивної терапії новонароджених, смертність серед немовлят зведена до мінімуму.

Блок інтенсивної терапії новонароджених – це відділення, де проводять виходжування хворих новонароджених дітей чи дітей недоношених. В середньому відділення розраховане на 6 дітей, але при потребі його можна перереорганізувати на більшу кількість маленьких пацієнтів.

Найчастіше до відділення інтенсивної терапії потрапляють саме недоношені діти, але є серед пацієнтів і немовлята з проблемами органів дихання чи діти, які отримали післяпологові ускладнення. Лікарі зазначають – з 2007 року Україна перейшла на реєстрацію дітей з 22 тижнів вагітності. Такі немовлята справді крихітні, їхня вага всього лише 500 гр., тому обладнання відділення пристосоване якраз для виходжування таких глибоко недоношених дітей.

Відділення "Блок інтенсивної терапії новонароджених" на повну силу запрацювало з 2008 року. Саме тоді, за сприяння міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса, було придбано новітнє обладнання – сучасні кювези, які дають мінімум шумів, адекватний обігрів і зволоження того повітря, яке знаходиться в інкубаторі.

"Перебування дітей у відділенні інтенсивної терапії включає в себе вентиляцію і кондиціювання повітря, використання сучасних інкубаторів, які дозволяють спостерігати за диханням немовлят. Кювези мають бути обладнані апаратами штучної вентиляції легень, а також спеціальними моніторами, які дозволяють вимірювати артеріальний тиск, показують насиченість крові киснем та частоту серцевих скорочень, записують електрокардіограму", – розповідає завідувач блоку інтенсивної терапії новонароджених Марія Гриців.

За її словами, сучасне обладнання дає можливість створити для немовлят умови, максимально наближені до внутрішньоутробних. Апарати штучної вентиляції легень, які власне і пристосовані до виходжування таких маленьких діточок, мають велику кількість режимів, які зводять до мінімуму негативний вплив апаратної вентиляції на дитину.

Для використання апаратури використовують компресори, які нагнітають повітря для дихальних апаратів. Для того, щоб у палатах не було чути шумів від роботи компресорів, їх було винесено за межі дитячих палат.

Відкриття блоку інтенсивної терапії новонароджених та придбання сучасного обладнання суттєво змінило показники народжуваності у Івано-Франківську. Про це свідчать, насамперед, цифри. Якщо ще у 2000 році кількість померлих дітей на 100 новонароджених становила 2,7%, то з часу придбання і використання новітнього обладнання вона не перевищує 0,18%.

Звісно, раніше діти із вродженими вадами розвитку народжувалися частіше. А сучасна медицина може використовувати сучасні методи ультразвукового обстеження, моніторинг і спостереження жінки безпосередньо перед пологами. Саме тому деякі вади можна виявити ще внутріутробно і відкоригувати їх.

Ті проблеми, які могли виникнути при пологах, тепер також здебільшого можна попередити. Нові методики обстеження дозволяють попередити не тільки захворювання, але й загрозу недоношеності.

"У нас розроблена схема допомоги нашим пацієнтам. Насамперед, це вентиляційна підтримка. Також ми використовуємо розчини харчування для дітей – засоби, які забезпечують дитині ріст і повноцінний розвиток – амінокислоти, вуглеводи, жири. Глибоко недоношена дитина потребує не так лікування, як бережного виходжування", – каже Марія Гриців.

Звісно, кожну проблему краще попередити. Лікарі пояснюють – недоношеність дитини можуть спричинити психоемоційні перевантаження, несприятлива обстановка в сім’ї, надмірні фізичні навантаження, робота в шкідливих умовах виробництва, наявність попередніх викиднів у матері і попередні невиношування, різні інфекційні захворювання.

Щоб народити здорову дитину і мати нормальну вагітність, майбутній матері варто позбутися шкідливих звичок, якщо такі є. Потрібно також звернути увагу на умови проживання і роботи, на здорове харчування. Провести медичні обстеження на наявність різноманітних інфекцій, які згодом можуть спричинити проблеми під час вагітності. Варто вчасно стати на облік, проводити своєчасні ультразвукові обстеження, пройти консультування вузьких спеціалістів, якщо чи з боку чоловіка, чи з боку дружини були важкі спадкові захворювання.

Усі ці нібито добре знані кожним профілактичні заходи допоможуть матері виносити та народити здорову дитину. Адже для кожної сім’ї це і є найважливішим.

Автор: Любов ЗАГОРОВСЬКА