друкувати


Стихійна торгівля полонила Коломию

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-08 05:30:30

Проблема вуличної торгівлі у Коломиї вийшла з-під контролю.

Майже щодня вулиці Стуса, Сагайдачного, Чорновола та пл. Ринок перетворюються на "виставку-продаж" сільгосппродукції - зелені, молочних товарів, овочів, фруктів тощо.

Журналісти тижневика "Коломийські ВІСТИ" поцікавилися у продавців, які торгують на тротуарі, чому вони обирають місце на дорозі, коли є обладнаний критий ринок.

- Зараз нас не "ганяють", тому ми туди не йдемо... Та й покупців тут більше, люди не хочуть іти на ринок, бо там самі перекупники, а в нас - все з городу і все свіже", - каже пані з овочевою продукцією.

Бабуся з молокопродуктами, яку ми запитали про наявність документа від ветлікаря про стан худоби, була налаштована вкрай агресивно: "По довідки йдіть до лікаря, а в мене молоч­ко свіже і дешевше, ніж у мо­лочному павільйоні".

А й справді, у молочному павільйоні ціни вищі на 1 - 2 гривні, але, зайшовши туди, ми побачили всі переваги торгівлі: приміщення просторе, чисте, продукція виставлена на при­лавках, а не прямісінько на зем­лі. Продавці - у фартушках, то­вар накладають у змінних ру­кавичках. А головне - всі доку­менти про пройдені аналізи - на видному місці, і при бажан­ні кожен може з ними ознайо­митися.

Продавці павільйону скар­жаться, що через "стихійників" торгівля йде слабо: "Людей ду­же мало, але як можна продава­ти сир, молоко, сметану в боло­ті? Ми краще тут довше постої­мо, але всі наші покупці будуть здорові".

Коломиянка Галина Вінярська розповіла нам, що колись купу­вала продукти лише у точках стихійної торгівлі, бо там де­шевше. Жінка каже, що товар від сільських бабусь корисніший, ніж у супермаркетах, де все просочене хімією. "Молоко та сметану купувала в охайних господинь, - розповідає жінка. - Якщо брала курочку, то просила документ від ветлікаря. Продавчині "на чесне слово" казали, що курка здорова. Але одного разу розчарувалась у вуличній торгівлі. На тротуарі купила в однієї пані домашнє масло. 
Жіночка припрошувала: "Пані, купуйте домашнє маслечко! Смачне, корисне і недороге, бо продаю на асфальті". Купилася на дешевизну…" Вдома жінка вирішила зробити канапки з купленого масла. "Відрізала шматок, а всередині - магазинний спред, обліплений з боків домашнім маслом..."

Пані Галина каже, що відтоді купує продукти у магазинах або в молочному павільйоні.

Головна небезпека вуличної торгівлі - ризик харчових отрупроблема єнь.

Молоко, придбане в місцях стихійної торгівлі, може стати джерелом захворювання на туберкульоз. У продуктах можна виявити сальмонельоз, дизентерію та інші недуги.

Ще один стихійний ринок уже багато років поспіль щосуботи розкладається поблизу торговиці. В цей час проїжджу частину перекривають дрібні підприємці, торгуючи усіляким крамом абсолютно незаконно.

Це створює неабиякі незручності, адже торгівля триває по суті на дорозі. Водії змушені маневрувати, щоб розминутися із зустрічними автівками, а пішоходи переходять вулицю у невстановлених для цього місцях.

Відповідно до статті 160 Кодексу про адміністративні правопорушення, торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях, тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої. Проте, це не заважає людям і далі продавати свій крам. Коломийці ж самі роблять свідомий вибір між здоров’ям і дешевизною!

Автор: Яна ВЕКЕРИК