друкувати


Виборчкоми пікетували обласну владу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-07 11:30:16

Проміжні вибори до Івано-Франківської обласної ради цьогоріч відбулися авансом або в кредит, - стверджують представники окружних та дільничних виборчих комісій, які прийшли вчора під стіни Івано-Франківської облдержадміністрації з протестними гаслами на кшталт "Владі ганьба! - Дільничним комісіям гроші!", щоб вимагати від обласної влади розрахунку за проведення виборів.

Як зазначається, не зважаючи на той факт, що з часу виборів вже минуло чимало часу, жодної копійки з необхідних для забезпечення роботи виборчих комісій коштів ще досі не надійшло ні в окружні, ні, відтак, у дільничні виборчі комісії.

Дійшло до того, що окремі голови ДВК почали скаржитись на своїх окружних колег до суду та прокуратури.

Ініціаторами вчорашнього протесту стали голови ДВК Івано-Франківського виборчого округу № 43. Їх вимоги підтримало також керівництво Івано-Франківської міської виборчої комісії.

"27 січня 2013 року вибори в місті Івано-Франківську відбулися авансом чи в кредит. - зазначили організатори акції у зверненні до керівництва області та громадськості, - Розумійте, як хочете, але міська і 33 дільничні виборчі комісії свою роботу станом на 6 лютого 2013 року не одержали жодної копійки. Не будемо зупинятись на статтях Закону України "Про вибори…", там точно відсутня стаття про те, що членам комісій можна під якимось приводом не виплачувати заробітну плату. Такого ще в історії України не було. Тому дільничні комісії ініціювали мітинг протесту, бо 259 гривень добових для багатьох - це гроші, а не копійки. Виходить, що влада не рахується з людьми, тим більше в часі, коли вибори минули. Народу добре, як голому в кропиві. Нас 508 членів комісій - хочемо отримати зароблену зарплату 293319 гривень і нічого більше та почути відповідь на запитання: Може на території Івано-Франківщини перестав діяти закон і ніхто за таку бездіяльність не несе відповідальності???"

За словами голови Івано-Франківської міської виборчої комісії Богдана Винника, коли в грудні минулого року розроблявся кошторис проміжних виборів у Івано-Франківському в/о 43, потребу ДВК округу у коштах було спочатку визначено в сумі 430 тисяч гривень. Пізніше цю суму було визнано завеликою і, врахувавши усі можливості для економії, зменшено до 370 тисяч гривень. Втім у кінцевому підсумку виборчі комісії не отримали ні копійки.

Непочутим вчорашній пікет все ж не залишився. До учасників протесту вийшов директор департаменту економіки Івано-Франківської ОДА Володимир Попович. Він повідомив, що лише за день до того головне фінансове управління облдержадміністрації отримало необхідні розрахунки від голови обласної виборчої комісії і одразу ж було вирішено перерахувати необхідні для виплати заробітної платні та добових членам комісій кошти. Пан Попович, зокрема, продемонстрував протестувальникам три платіжних доручення: про перерахування коштів в сумі 297,3 тисячі гривень Івано-Франківській міській виборчій комісії, 266 тисяч гривень - Снятинській та 437,6 тисяч гривень - Надвірнянській районним виборчим комісіям. "Це та сума, - зазначив чиновник, - яка повністю забезпечить виплату зарплати членам дільничних виборчих комісій".

Зі слів директора департаменту економіки територіальні, а за ними і дільничні виборчкоми зможуть отримати необхідні кошти вже сьогодні, втім учасники пікету вірять у це неохоче. Адже перед цим виділені з бюджету кошти мусять пройти через Держказначейтво, на рахунках якого вже "зависли" кошти, виділені виборчкомам на потреби матеріально-технічного забезпечення виборів (придбання канцтоварів, матерії для кабінок, оплати послуг перевізників тощо). По Івано-Франківській міській виборчій комісії, як стверджує пан Винник, це 43 тисячі гривень, які дивним чином виявились заблокованими на казначейських рахунках і "від кого залежить їх розблокування - ніхто не знає".

Автор: Сергій БІЛИЙ