друкувати


У Івано-Франківську триває реформування лікарень міста

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-04 03:30:58

На сьогодні одним із найактуальніших питань у сфері галузі охорони здоров’я є запровадження реформ. Власне, на сьогодні в країні відбувається реформа первинної ланки охорони здоров’я і триває підготовка до реформи вторинної ланки. А вторинною ланкою є стаціонари медичних закладів.

Як розповідає заступник головного лікаря Івано-Франківська Володимир Вовчук, реформа вторинної ланки охорони здоров’я передбачає оптимізацію ліжкового фонду. Тобто це такі дії і заходи, які можуть зробили роботу стаціонарів у лікарнях більш ефективною.

Медики відзначають – у закладах охорони здоров’я Івано-Франківська є надлишок місць у певних лікарнях. Так відділення гастроентерології, хірургії, урології, терапевтичні відділення у весняно-літній період часто є напівпорожніми. В той же час інші відділення лікарень є переповненими і пацієнти вимушені лежати в лікарняних коридорах. Усі ці проблеми мають і фінансову сторону. Адже за напівпорожніми на сьогодні відділеннями закріплена стала кількість медичного персоналу. А це означає значні грошові витрати – люди отримують зарплати, надбавки, нічні, святкові, тощо, а хворих у таких відділеннях немає.

Саме тому Урядом і було ініційоване проведення реформи галузі. Однією з першорядних вимог реформи є реорганізація ліжкового фонду медичних закладів з метою ефективного використання наявних ліжок. Також за рахунок тих місць у стаціонарах, які не є достатньо заповненими, медики зможуть відкрити інші відділення, яких у місті на даний час просто немає. Власне, така реформа у Івано-Франківську триває уже не перший рік.

"Ми реорганізували відділення судинної неврології Центральної міської клінічної лікарні. Додали 10 ліжок за рахунок вільних місць гастроентерологічних ліжок терапевтичного відділення. Наступним кроком стане, знову ж таки за рахунок гастроентерологічних ліжок МКЛ №1, створення відділення відновного лікування терапевтичного профілю. Нам вкрай необхідні ендокринологічні ліжка, адже у Івано-Франківську є дуже багато хворих на цукровий діабет. В обласній лікарню для жителів міста існує черга на госпіталізацію і вони не можуть отримати достатню медичну допомогу. Тому відкриття 15 ліжок відділення ендокринології буде дуже потрібним", – розповідає головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк.

Окрім того, у Івано-Франківських лікарнях відчувається нестача пульмонологічних місць. Є проблема з хоспісним відділенням, якого просто немає. Потрібні також місця сестринського догляду – структури, яку необхідно впровадити у міській системі охорони здоров’я. Також на часі завершення лікарні невідкладної допомоги на базі Центральної міської клінічної лікарні.

Івано-Франківські медики мають план реорганізації вторинної ланки галузі охорони здоров’я і його у місті реалізують крок за кроком. Так в 2011-2012 роках у ЦМКЛ 5 ревматологічних ліжок, яких у місті було забагато, перепрофілювали у 5 ліжок неврологічного профілю. Із 10 ліжок лор-відділення і 10 офтальмологічних місць було організовано інтервенційне відділення кардіохірургії.

"Ходять чутки, що ми реформуємо тільки Міську клінічну лікарню №1, проте це не так. Медичну реформу у Івано-Франківську було розпочато із ЦМКЛ. А на сьогодні у нас діє наказ, згідно з яким із 1 лютого 40 ліжок терапевтичного відділення Міської лікарні №1 будуть оптимізовані і на їхній базі ми розгорнемо 40 ліжок денного стаціонару при міській поліклініці №1. Ці місця працюватимуть у дві зміни. А наступним нашим кроком буде відкриття відділення відновного лікування при Міській лікарні", – повідомив Володимир Вовчук.

Зміни, які відбуваються на сьогодні у медицині Івано-Франківська, відбуваються у рамках реформи сфери охорони здоров’я по усій Україні. Проте, уже на прикладі лікарень Івано-Франківська, можна побачити перші результати. Адже лікарні не закриваються. Навпаки, у них з’являється можливість відкриття нових відділень, які дуже потрібні івано-франківським пацієнтам.

Автор: Любов ЗАГОРОВСЬКА